Faworki na śmietance

Przepis na faworki na śmietance – składniki:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 470 g + do podsypania;
  • Jaja (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić faworki na śmietance:

Masło topimy, zdejmujemy z wierzchu piankę i wlewamy do miski. Do masła wlewamy kremówkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy mąkę – zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy przykrytą, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, przycinamy ciasto w kwadrat lub prostokąt. Radełkiem tniemy paski ciasta o szerokości 2,5-3 cm i wysokości ok. 8 cm. Na środku każdego paseczka robimy pionowe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec paska – formujemy chruściki. Te same czynności powtarzamy z pozostałym ciastem.

Wlewamy olej do głębokiej patelni (staram się, żeby warstwa oleju miała ok. 2,5 cm głębokości), podgrzewamy. Gdy tłuszcz jest już porządnie rozgrzany smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i najlepiej jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Literatura:

Zawadzka W.: Kucharka Litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1985.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *