Faworki, chruściki

Faworki, chruściki

Karnawał w pełni, ferie zimowe dla niektórych szczęśliwców już trwają. Za oknem mróz trzaska, to i owo skute jest lodem. Czas usmażyć coś pysznego, coś słodkiego, oprószonego śnieżnym cukrem pudrem.  Czas na faworki. Te karnawałowe pyszności znane są też pod nazwą chrustu, czy krepli.

Po raz pierwszy od dawna nie musiałam śpieszyć się w kuchni, dlatego dzisiaj zamiast standardowego przepisu i zdjęcia mam dla Was chruścikowy kurs obrazkowy:

faworki 1
Faworki

Przepis tak jak niektóre przepisy kulinarne, które już tu zamieszczałam, pochodzi z naszego wiedźmowego, trzypokoleniowego zeszytu (przedstawicielka czwartego pokolenia skończyła niedawno roczek i na razie szkoli się w roli smakoszki).

Przepis na faworki vel chruściki:

  • 10 jajek (3 całe + 7 żółtek)
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (może być smalec, może olej – jak kto woli)

Czytaj dalej – jak zrobić faworki vel chruściki:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *