Faworki, chruściki

Faworki, chruściki

Karnawał w pełni, ferie zimowe dla niektórych szczęśliwców już trwają. Za oknem mróz trzaska, to i owo skute jest lodem. Czas usmażyć coś pysznego, coś słodkiego, oprószonego śnieżnym cukrem pudrem.  Czas na kuchenne szaleństwo. Te karnawałowe pyszności znane są też pod nazwą chrustu, czy krepli.

Po raz pierwszy od dawna nie musiałam śpieszyć się w kuchni, dlatego dzisiaj zamiast standardowego przepisu i zdjęcia mam dla Was chruścikowy kurs obrazkowy:

faworki 1
Faworki

Przepis tak jak niektóre przepisy kulinarne, które już tu zamieszczałam, pochodzi z naszego wiedźmowego, trzypokoleniowego zeszytu (przedstawicielka czwartego pokolenia skończyła niedawno roczek i na razie szkoli się w roli smakoszki). Jeśli pasują Wam takie smażone słodkości, polecam również przepis na donaty z serem.

Przepis na faworki (składniki):

  • 10 jajek (3 całe + 7 żółtek)
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 4,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (może być smalec, może olej – jak kto woli)

Jak zrobić faworki, chruściki:

Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać do miski. W drugiej misce rozbijamy delikatnie trzepaczką rózgową jajka i żółtka. Mieszamy to ze śmietaną, stopionym masłem, spirytusem i solą, aż konsystencja będzie jednorodna. Wlewamy masę jajeczną do miski z przesianą mąką i proszkiem.

Wyrabiamy gładkie ciasto.

faworki 3
Ciasto na faworki

Następnie za pomącą drewnianej pałki do ucierania lub ewentualnie własnych pięści tłuczemy ciasto, żeby wbić w nie jak najwięcej powietrza (świetne na wyładowanie złości).

Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Pamiętajmy, że faworkowe ciasto lubi sobie trochę odpocząć.

Jeśli solidnie udało nam się zbić ciasto, po jego przekrojeniu powinno być widać dziurki od pęcherzyków powietrza.

faworki 5
Dobrze wybite ciasto na faworki

 

Dzielimy nasze ciasto na 4 części. Jedną z nich rozwałkowujemy, a 3 pozostałe przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły. Po rozwałkowaniu przycinamy ciasto radełkiem w kwadrat lub prostokąt.

 

Następnie dzielimy ciasto na paski, na środku każdego robimy radełkiem nacięcie.

 

faworki 8
Cięcie ciasta na faworki

Przekładamy jeden koniec ciasta przez nacięcie formując chruściki. Paski ciasta możemy też przycinać skośnie, tak żeby przypominały równoległoboki (a nie prostokąty jak na powyższym zdjęciu). Dzięki temu po przełożeniu przez otwór, chruściki będą jeszcze bardziej podobne do kokardek.

faworki 10
Formowanie faworków

Chruściki smażymy w głębokim tłuszczu.

faworki 11
Smażenie

Gdy uzyskają piękną złotą barwę, wyjmujemy je z tłuszczu i osączamy na ręczniku papierowym.

Teraz pozostaje nam posypać je cukrem pudrem i szybciutko wstawić kawkę 🙂

faworki 13

Oczywiście zachęcam również do sprawdzenia przepisu na pączki dyniowe z powidłami.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *