Składniki:
- Czekolada gorzka (zawartość kakao 70%) – 200 g;
- Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
- Miód – 2 łyżki;
- Jajka – 2 sztuki (będą potrzebne same białka);
- Orzechy włoskie – 100 g;
- Jagody – 3 łyżki (mogą być z kompotu lub lekkiego syropu).
Ganache z orzechami włoskimi i deserowymi jagodami – wykonanie:
- Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Powinny się moczyć aż do momentu, gdy skórka będzie schodziła z orzechowego miąższu.
- Zabieramy się za obieranie wszystkich orzechów.
- Kilka orzechów odłóżmy do dekoracji, a resztę należy grubo posiekać.
- Dzięki obieraniu pozbędziemy się charakterystycznej dla orzechów włoskich goryczki.
- Poza tym, jeśli byśmy nie sparzyli i nie obrali orzechów, skórka mogłaby z nich odchodzić pod wpływem wilgoci z kremu i popsułoby to jakość deseru.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania dodajemy do czekolady śmietankę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Zdejmujemy naszą masę czekoladową z kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu (ja użyłam lipowego), mieszamy.
- Dzięki dodatkowi miodu, ganache ma piękny połysk.
- Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy wraz z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pianę delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Ganache nabierze lżejszej struktury i będzie bardziej przypominał krem niż polewę czekoladową.
- Łączymy krem czekoladowy z orzechami oraz odsączonymi jagodami, przekładamy do pucharków, schładzamy.
- Przed podaniem dekorujemy.
Smacznego!
Ala