Ganache z orzechami włoskimi i jagodami

Ganache z orzechami włoskimi i jagodami

Składniki:

  • Czekolada gorzka (zawartość kakao 70%) – 200 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Miód – 2 łyżki;
  • Jajka – 2 sztuki (będą potrzebne same białka);
  • Orzechy włoskie – 100 g;
  • Jagody – 3 łyżki (mogą być z kompotu lub lekkiego syropu).

 

Ganache z orzechami włoskimi i deserowymi jagodami – wykonanie:

  • Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Powinny się moczyć aż do momentu, gdy skórka będzie schodziła z orzechowego miąższu.
  • Zabieramy się za obieranie wszystkich orzechów.
  • Kilka orzechów odłóżmy do dekoracji, a resztę należy grubo posiekać.
  • Dzięki obieraniu pozbędziemy się charakterystycznej dla orzechów włoskich goryczki.
  • Poza tym, jeśli byśmy nie sparzyli i nie obrali orzechów, skórka mogłaby z nich odchodzić pod wpływem wilgoci z kremu i popsułoby to jakość deseru.
  • Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania dodajemy do czekolady śmietankę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  • Zdejmujemy naszą masę czekoladową z kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki płynnego miodu (ja użyłam lipowego), mieszamy.
  • Dzięki dodatkowi miodu, ganache ma piękny połysk.
  • Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
  • Białka ubijamy wraz z szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Pianę delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Ganache nabierze lżejszej struktury i będzie bardziej przypominał krem niż polewę czekoladową.
  • Łączymy krem czekoladowy z orzechami oraz odsączonymi jagodami, przekładamy do pucharków, schładzamy.
  • Przed podaniem dekorujemy.

Smacznego!

Ala