Avgolemono - zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa (Avgolemono)

Grecka zupa cytrynowa

Uwielbiam zupę cytrynową przyrządzoną na prawdziwym, domowym rosole. Wspaniale rozgrzewa i jest dobrym sposobem na wykorzystanie rosołowych pozostałości. Do zrobienia w kilka chwil (o ile oczywiście mamy już rosół).

Grecka zupa cytrynowa
Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa – składniki:

  • Rosół domowy – 2 litry;
  • Sok z cytryny – 5 łyżek stołowych + do ewentualnego doprawienia;
  • Jajka (rozmiar L)- 3 sztuki;
  • Drobny makaron – 100 g (użyłam orzo);
  • Sól, pieprz.

Grecka zupa cytrynowa – wykonanie:

Rosół przelewamy do garna z grubym dnem i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się niezbyt gwałtownie rosołu wsypujemy makaron. Makaron gotujemy do miękkości mieszając od czasu do czasu.

Gdy makaron jest gotowy, zmniejszamy grzanie, tak żeby rosół już nie wrzał. Jajka wybijamy do rondelka i ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się białek z żółtkami. Następnie do jajek wlewamy sok z cytryny i ubijamy przez około 60 sekund.

Nie przerywając ubijania, wlewamy do jajek z sokiem niewielką ilość gorącego rosołu (ok. 5 łyżek). Następnie powtarzamy tę czynność, aż do wlania około 250 ml rosołu.

W kolejnym kroku przelewamy naszą zahartowaną gorącym rosołem mieszaninę jajek z sokiem do garnka z rosołem. Całość delikatnie ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników i delikatnego zgęstnienia (uwaga – zupa nie może się zagotować!!!).

Przed podaniem doprawiamy avgolemono solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Zupę cytrynowa można podać z natką pietruszki, posiekaną melisą, lubczykiem.

Uwagi:

Makaron do zupy cytrynowej można też ugotować osobno i podawać do przyrządzonej zupy.

Literatura:

White A.: Kuchnia śródziemnomorska. Parragon, Wielka Brytania 2005 r.

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *