Babka gugelhupf

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

W wygrzebanej u mojej mamy broszurce z bożonarodzeniowymi przepisami, znalazłam Gugelhupf. Uwagę moją przykuła przedziwna nazwa, po przeczytaniu receptury, okazało się, że jest to drożdżowa babka z bakaliami. Jest to przysmak popularny przede wszystkim w Austrii, Francji, Niemczech, Szwajcarii.

Postanowiłam z tą babą się spróbować, bo babki drożdżowej na śmietanie kremówce, z dodatkiem ubitych białek jeszcze nie piekłam. Wyszła wspaniała – lekka, pachnąca. Na ciepło przepyszna – połowa babki zniknęła w ramach kolacji 🙂

Gugelhupf - drożdżowa babka z bakaliami
Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Przepis na Gugelhupf (składniki):

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Cukier – 1 łyżeczka;
  • Cukier puder – 2 łyżki + do posypania;
  • Masło – 120 g;
  • Śmietanka kremówka – 350 ml;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 500 g;
  • Rodzynki drobne – 100 g;
  • Skórka otarta z 1 dużej cytryny;
  • Migdały mielone (bez skórki) – 100 g;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Sól – szczypta.

Czytaj dalej – jak zrobić Gugelhupf:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *