Babka gugelhupf

Gugelhupf – drożdżowa babka z bakaliami

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy na 30 minut, żeby się sparzyły. Masło topimy, następnie odstawiamy do przestudzenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.

Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, stopione masło, rozpuszczone drożdże, dodajemy do tego 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z 1 laski wanilii, całość chwilę mieszamy rózgą kuchenną. Do większej miski wsypujemy mąkę, wlewamy do niej wymieszane płynne składniki i energicznie wybijamy ciasto drewnianą łyżką. Ciasto drożdżowe na tym etapie będzie gęste i klejące.

Kolejnym etapem jest ubicie sztywnej piany z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do drożdżowego ciasta – wyrabiamy. Na początku nie będzie to zbyt wygodne, bo gęste ciasto będzie ślizgało się w pianie, ale po kilku minutach uda się całość pięknie połączyć (mikserem zapewne pójdzie szybciej). Na końcu wsypujemy migdały, skórkę otartą z cytryny oraz sparzone rodzynki (rodzynki odsączamy i przed dodaniem wykładamy na ręcznik papierowy, żeby je osuszyć).

Formę do babki smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do piekarnika.

Gugelhupf piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 50 minut. Ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Ciasto piekłam w formie z kominkiem o pojemności 1,5 litra (babka – babka mocno wyrasta.

Źródło przepisu:

„Piotr Bikont Robert Makłowicz komentują 48 przepisów wigilijnych ze starych książek kucharskich” – bezpłatny dodatek do „Newsweek Polska”.

Przepisy na babki:

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

 

Łatwa babka cytrynowa
Babka cytrynowa

 

Babka piaskowa
Babka piaskowa

 

Babka gotowana
Babka gotowana

 

Babka drożdżowa z szafranem
Babka drożdżowa szafranowa

 

Babka ajerkoniakowa
Babka z ajerkoniakiem

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *