Jajka faszerowane – buraczkowe

Jajka faszerowane – buraczkowe – składniki:

Jaja na twardo – 4 sztuki;

Koncentrat barszczu czerwonego – 300 ml;

Woda – 120 ml;

Majonez – 1 łyżka;

Musztarda – 0,5 łyżeczki;

Świeżo mielony pieprz, szczypiorek.

Jajka faszerowane – buraczkowe – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, po ostygnięciu obieramy. W zamykanym pojemniku mieszamy koncentrat barszczu czerwonego z wodą, wkładamy do niego jajka, zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku. Każde jajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka wraz z musztardą i majonezem rozcieramy na gładką masę (ręcznie lub blenderem). Masę żółtkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią wgłębienia w naszych połówkach jajek. Na koniec oprószamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Jajka układamy na liściach sałaty.

Jajka faszerowane buraczkowe 2Smacznego!

Przypuszczam, że zainteresuje Ciebie również babka piaskowa 🙂

Ala