Jajka z pstrągiem

Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na pół, z jajek wyjmujemy żółtka. Dwa żółtka zostaną zużyte do musu, a pozostałe możemy wykorzystać chociażby do zrobienia ciasta na mazurek staropolski.

Dwa żółtka i mięso z wędzonego pstrąga umieszczamy w blenderze, dodajemy do nich majonez, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Miksujemy wszystko na gładki mus. Mus przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ostrożnie mieszamy.

Zagłębienia po żółtkach wypełniamy musem rybnym. Całość ozdabiamy rzeżuchą lub kiełkami (u mnie kiełki cebuli, ale sprawdzą się tez kiełki rzodkiewki, brokuła, buraczków).

Nafaszerowane jajka układamy na półmisku lub talerzu. Możemy podawać je bezpośrednio po przygotowaniu, lub schłodzić w lodówce.

Przepisy wielkanocne z jajkami:

Jajka faszerowane smażone
Jajka faszerowane wg A. Gesslera

 

jajka w buraczkowym kolorze
Jajka faszerowane buraczkowe

 

rukola z pomidorkami i jajkami
Rukola wielkanocna z przepiórczymi jajkami

 

domowy majonez
Majonez domowy

Smacznego!

Ala

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *