Jak nauczyć się piec wspaniałe ciasta?
Wiele osób sądzi, że jednym z najtrudniejszych elementów sztuki kulinarnej jest pieczenie ciast. Właśnie z tego powodu tak wielu z nas, po kilku nieudanych próbach z przygotowywaniem domowych wypieków, poddaje się i kupuje gotowe ciasta w pobliskiej cukierni. Domowe ciasta są jednak nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Warto więc poświęcić trochę czasu na naukę pieczenia ciast. Wbrew pozorom, nie jest to bowiem aż tak trudne, by nie można było się tego samodzielnie nauczyć. Jakie są podstawowe zasady, których należy przestrzegać ucząc się samodzielnego przygotowywania domowych wypieków? Wiele osób sądzi, że jednym z najtrudniejszych elementów sztuki kulinarnej jest pieczenie ciast. Właśnie z tego powodu tak wielu z nas, po kilku nieudanych próbach z przygotowywaniem domowych wypieków, poddaje się i kupuje gotowe ciasta w pobliskiej cukierni. Domowe ciasta są jednak nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Warto więc poświęcić trochę czasu na naukę pieczenia ciast. Wbrew pozorom, nie jest to bowiem aż tak trudne, by nie można było się tego samodzielnie nauczyć. Jakie są podstawowe zasady, których należy przestrzegać ucząc się samodzielnego przygotowywania domowych wypieków?
Dokładnie śledź przepis, czyli instrukcję wykonania ciasta
Bardzo istotne jest, aby jak najdokładniej śledzić instrukcje podane w wybranym przez nas przepisie. Wielu początkujących popełnia bowiem ten sam podstawowy błąd, który polega na dowolnej kolejności wykonywania konkretnych czynności.
Warto jednak wiedzieć, że w przypadku tak delikatnych produktów, jakimi są wypieki, kolejność ma jednak fundamentalne znaczenie i często może nawet przesądzić o tym, czy ciasto nam się uda, czy też nie. Dlatego starajmy się zawsze postępować zgodnie z podaną instrukcją i wykonywać poszczególne kroki we właściwej kolejności. To bowiem klucz do sukcesu i udanego wypieku.
Zawczasu przygotuj sobie wszystkie składniki
Pieczenie ciasta wymaga odpowiedniego przygotowania. W pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie przeczytać przepis oraz sprawdzić, czy mamy w domu wszystkie potrzebne do jego wymagania składniki. Warto zawczasu przygotować sobie wszystko, co potrzebne i ułożyć potrzebne produkty, np. na blacie lub stole kuchennym. Dzięki temu będziemy mieli wszystko w zasięgu ręki i nie będziemy tracili czasu na poszukiwanie składników po całej kuchni.
Nie powinniśmy także zapominać o podstawowym sprzęcie AGD, który jest niezbędny do prawidłowego przygotowania ciasta. Podstawowym urządzeniem kuchennym, który powinien posiadać każdy początkujący cukiernik, jest m. in. mikser. Tylko za jego pomocą będziemy bowiem w stanie tak ubić białka jaj, aby powstała z nich puszysta piana. Ich prawidłowe ubicie jest z kolei gwarancją otrzymania puszystego ciasta.
Na początek wybieraj przepisy na proste ciasta!
Wszystkie umiejętności, jakie aktualnie posiadamy, musieliśmy się kiedyś nauczyć. Podobnie jest w przypadku gotowania oraz pieczenia. Nikt nas nie rodzi się bowiem z naturalnym talentem do przygotowywania potraw, a sztuka ta ma to do siebie, że przy odpowiedniej determinacji, każdy z nas może ją opanować w większym lub mniejszym stopniu.
Kiedy dopiero zaczynamy swoją przygodę z domowymi ciastami, pamiętajmy jednak, aby na początek wybierać raczej przepisy na proste ciasta. Nie ma bowiem żadnego sensu rzucać się do razu na „głęboką wodę” i celować w dużo bardziej skomplikowane biszkopty czy torty, z których przygotowaniem trudności mają nawet doświadczone osoby. Przepisy na proste ciasta są bowiem bardzo łatwe w wykonaniu, bez trudu poradzi sobie z nimi nawet mało doświadczona osoba.
Przepisy na proste ciasta na stronie przepisy kulinarne zostały opracowane specjalnie z myślą o początkujących adeptach sztuki kulinarnej i będą stanowiły doskonały trening naszych umiejętności. Kiedy już perfekcyjnie opanujemy ich wykonywanie, będziemy mogli natomiast śmiało przejść do bardziej zaawansowanych przepisów.
Jeśli macie ochotę zmierzyć się samodzielnie z pysznym słodkim wypiekiem, spróbujcie ten przepis na keks czekoladowo orzechowy.