Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny?
Każda osoba zajmująca się działalnością związaną z gastronomią powinna zdawać sobie sprawę z tego, że dobrej jakości sprzęt gastronomiczny to podstawa. Jak odpowiednio podejść do zagadnienia wyboru odpowiednich rozwiązań i na co koniecznie zwrócić uwagę? Na te pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.
Jak wybrać odpowiedni sprzęt gastronomiczny
Zasada 1: Uwzględnij rodzaj prowadzonej działalności
Podstawową zasadą dotycząca zakupu sprzętu gastronomicznego jest jego dopasowanie do profilu działalności. Inne sprzęty będą potrzebne, jeżeli zamierzamy prowadzić bar szybkiej obsługi, a więc tzw. fast-food, a inny, gdy wybieramy urządzenia do dużej restauracji z wyszukanym menu lub kawiarni. Przed zakupem sprzętu należy więc dokładnie przemyśleć, co będzie nam potrzebne i na tej podstawie szukać odpowiednich sprzętów.
Dodatkowo warto zdawać sobie sprawę z tego, że choć zmywarka czy chłodziarka konieczna jest w każdym lokalu, to jednak ich pojemność i wielkość może się znacząco różnić, Tutaj również należy się najpierw poważnie zastanowić np. nad tym, ile towaru będziemy przechowywać i jak duże urządzenia są nam potrzebne.
Bogaty katalog profesjonalnych urządzeń, które sprawdzają się w różnych lokalach, prowadzących działalność związaną z gastronomią (od piekarni, przez cukiernie aż po firmy cateringowe) można znaleźć na stronie https://revolution.pl/. Oferta marki Revolution uwzględnia różne potrzeby, dzięki czemu po konsultacji ze specjalistami i dokładnym sprecyzowaniu swoich oczekiwań z pewnością znajdziemy odpowiedni sprzęt gastronomiczny w rozsądnej cenie.
Zasada 2: Zwróć uwagę na funkcje dodatkowe
Dobrej jakości sprzęt gastronomiczny ma za zadanie przede wszystkim ułatwić nam pracę. Bardzo często służą temu dodatkowe funkcje, których obecność w wybieranych przez nas urządzeniach może np.skrócić czas przygotowania potraw, zwiększyć komfort i bezpieczeństwo pracy czy zminimalizować koszty. O co dokładnie chodzi? Najprościej wytłumaczyć to na przykładzie — wybierając krajalnicę, warto zwrócić uwagę czy ma ona antypoślizgowe nóżki i czy nie będzie się przesuwać podczas pracy (komfort i bezpieczeństwo). Inny przykład — zastanawiając się nad urządzeniem grzewczym, sprawdzajmy obecność termostatów, zapobiegających przegrzewaniu — choć to tylko niektóre przykłady, mają one jednak za zadanie zwrócić uwagę, jak ważne są dodatkowe funkcje w urządzeniach i że warto dokładnie przemyśleć co może się przydać.
Zasada 3: Niska cena to nie zawsze okazja
Jak powszechnie wiadomo, jakość kosztuje, jeżeli chodzi o sprzęt gastronomiczny, stwierdzenie to ma szczególne znaczenie. Nie chodzi tutaj oczywiście o to, że jedynie markowe produkty cechują się dobrymi parametrami, ważne jest jednak to, aby nie dać się ponieść promocjom i okazjom, ale zawsze bardzo dokładnie przemyśleć czy takie urządzenie jest nam rzeczywiście potrzebne i czy jego parametry są odpowiednie dla profilu mojej działalności. Dobrej jakości sprzęt, który został wybrany zgodnie z wymaganiami biznesu, jaki będziemy prowadzić, służyć może latami, warto więc bardzo dokładnie wszystko przemyśleć, jeszcze przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie.