Jogurt domowy

Jogurt domowy

Ogarnęło nas szaleństwo wytwarzania domowych jogurtów. Eksperymentujemy z różnymi szczepami bakterii i mlekiem krowim oraz roślinnym. Chociaż jeśli chodzi o „mleczka” roślinne, nie lubię nazywania ich mlekiem. Mleko to wydzielina gruczołów mlekowych ssaków i kropka.

Domowy jogurt
Domowy jogurt

W szczepy bakterii probiotycznych zaopatrujemy się tu http://sklep.jogurt-domowy.pl/pl/c/Zakwaski/63, przetestowaliśmy wszystkie kultury jogurtowe dostępne w powyższym sklepie. Ktoś mógłby powiedzieć, że jogurty naturalne smakują tak samo, ale właśnie dzięki jedzonym na świeżo jogurtom domowym rozsmakowałam się w zróżnicowanej konsystencji i smaku tych fermentowanych przetworów mlecznych.

Jeśli chodzi o mleko krowie, kwasimy mleko tłuste pasteryzowane. Zdarzało nam się też przygotowywać jogurt z mleka UHT i równiez wychodzi pyszny.

Jeśli chodzi o napoje nazywane „mlekiem” roślinnym. Najlepiej współpracowało nam się z „mlekiem” sojowym i kokosowym. Od czego zależy, czy „mleko” roślinne uda nam się zamienić w jogurt? Otóż zależy to od zawartości cukrów prostych oraz białka. Dzięki białku jogurt jest ścięty, a rozłożone cukry proste nadają mu kwaskowy smak. „Mleko” sojowe ma podobną zawartość białka jak mleko krowie, dlatego otrzymany jogurt jest ścięty i gęsty. Mleczko kokosowe zawiera tylko śladowe ilości białka, ale przez wysoką zawartość tłuszczu, jest ono kremowe. Jogurt z niego zrobiony zachowuje aksamitną gładkość i jest delikatnie kwaśny.

Próby zrobienia jogurtu z „mleka” ryżowego lub orkiszowego wiążą się z koniecznością dodania do nich białka. Na blogach wegańskich znajdziecie masę porad dotyczących zagęszczania ich zmiksowaną białą fasolą lub cieciorką.

Ze zrobionego w domu jogurtu można odłożyć około 1/2 szklanki i zaszczepić nim kolejną porcję mleka. Zaleca się by nie powtarzać tego więcej niż 3 razy.

Przepis na jogurt domowy (składniki):

Mleko krowie tłuste pasteryzowane – 1 litr (może być też sojowe lub kokosowe);

Kultury bakterii jogurtowych – 1 fiolka lub saszetka (sklep podlinkowałam wyżej);

Jak zrobić jogurt domowy:

Jogurt możemy zrobić w jogurtownicy, termosie lub piekarniku. Ja wykorzystuję tę trzecią opcję. Podgrzewam mleko do około 38 stopni C, mieszam z bakteriami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 6-8 godzin. Używam garnka ze szkła żaroodpornego lub kamionkowego. Taki domowy jogurt możemy przechowywać w lodówce przez około tydzień.

Smacznego!

Ala

bezmiksera.pl

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *