Składniki:
(proporcje na blaty pieczone na blaszce o wymiarach 23cm:34cm)
Ciasto:
- Mąka tortowa – 1 szklanka (o pojemności 250 ml);
- Woda – 250 ml;
- Masło – 125 g;
- Jajka – 5 sztuk.
Krem:
- Mleko tłuste – 750 ml;
- Cukier puder – 150 g;
- Żółtka – 4 sztuki;
- Mąka pszenna – 2 łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
- Wanilia – 1 laska;
- Masło – 300 g;
- Cukier puder – do oprószenia ciasta.
Karpatka tradycyjna – wykonanie:
Ciasto:
- W rondelku zagotowujemy wodę z masłem (masło musi być rozpuszczone).
- Zmniejszamy grzanie i wsypujemy do wrzątku mąkę, całość energicznie mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścian rondelka.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy ciasto przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, wbijamy do niego kolejne jajka, każde dokładnie wrabiając – ja robię to rózgą kuchenną, ale można też posłużyć się mikserem.
- Gotowe, gładkie, klejące ciasto dzielimy na 2 części.
- Każdą z nich rozprowadzamy równomiernie na blaszce wyłożonej uprzednio pergaminem do pieczenia.
- Każdy z blatów ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (uwielbiam patrzeć jak w trakcie pieczenia ciasto formuje się w góry i doliny).
- Blaty wyjmujemy z blaszek, zdejmujemy pergamin i zabieramy się za krem.
Krem:
- Krem budyniowo-maślany można zrobić na kupnym budyniu, ale ja wolę go przygotowywać na domowym.
- Zaczynam od utarcia w rondelku żółtek z cukrem, miąższem z 1 laski wanilii, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką zimnego mleka.
- Pozostałe mleko zagotowuję i gdy zaczyna wrzeć wlewam do przygotowanej wcześniej masy żółtkowej.
- Masę tę powoli podgrzewam aż do zgęstnienia, ciągle mieszając (nic nie może się nam przypalić!). Potem pozostaje walka ze sobą, żeby takiego budyniu nie zjeść.
- Gotowy budyń studzimy.
- Następnie rozcieramy w makutrze masło (wyjęte co najmniej 2 godziny wcześniej z lodówki) i wciąż ucierając dodajemy do niego po łyżce budyniu.
- Jeśli masa się nie warzy, można w miarę ucierania zwiększyć dodawane porcje budyniu.
- Na jednym blacie ciasta rozkładamy krem budyniowo-maślany, przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce przez około 3 godziny.
- Przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala