Karpatka tradycyjna

Karpatka tradycyjna

Składniki:

(proporcje na blaty pieczone na blaszce o wymiarach 23cm:34cm)

Ciasto:

  • Mąka tortowa – 1 szklanka (o pojemności 250 ml);
  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 125 g;
  • Jajka – 5 sztuk.

Krem:

  • Mleko tłuste – 750 ml;
  • Cukier puder – 150 g;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Mąka pszenna – 2 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Masło – 300 g;
  • Cukier puder – do oprószenia ciasta.

Karpatka tradycyjna – wykonanie:

Ciasto:

  • W rondelku zagotowujemy wodę z masłem (masło musi być rozpuszczone).
  • Zmniejszamy grzanie i wsypujemy do wrzątku mąkę, całość energicznie mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścian rondelka.
  • Odstawiamy do przestudzenia.
  • Gdy ciasto przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, wbijamy do niego kolejne jajka, każde dokładnie wrabiając – ja robię to rózgą kuchenną, ale można też posłużyć się mikserem.
  • Gotowe, gładkie, klejące ciasto dzielimy na 2 części.
  • Każdą z nich rozprowadzamy równomiernie na blaszce wyłożonej uprzednio pergaminem do pieczenia.
  • Każdy z blatów ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut (uwielbiam patrzeć jak w trakcie pieczenia ciasto formuje się w góry i doliny).
  • Blaty wyjmujemy z blaszek, zdejmujemy pergamin i zabieramy się za krem.

Krem:

  • Krem budyniowo-maślany można zrobić na kupnym budyniu, ale ja wolę go przygotowywać na domowym.
  • Zaczynam od utarcia w rondelku żółtek z cukrem, miąższem z 1 laski wanilii, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką zimnego mleka.
  • Pozostałe mleko zagotowuję i gdy zaczyna wrzeć wlewam do przygotowanej wcześniej masy żółtkowej.
  • Masę tę powoli podgrzewam aż do zgęstnienia, ciągle mieszając (nic nie może się nam przypalić!). Potem pozostaje walka ze sobą, żeby takiego budyniu nie zjeść.
  • Gotowy budyń studzimy.
  • Następnie rozcieramy w makutrze masło (wyjęte co najmniej 2 godziny wcześniej z lodówki) i wciąż ucierając dodajemy do niego po łyżce budyniu.
  • Jeśli masa się nie warzy, można w miarę ucierania zwiększyć dodawane porcje budyniu.
  • Na jednym blacie ciasta rozkładamy krem budyniowo-maślany, przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce przez około 3 godziny.
  • Przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala