Kasza bulgur z tofu, granatem i miodem – składniki:
- Kasza bulgur – 100 g (masa przed ugotowaniem);
- Tofu naturalne – 200 g;
- Granat – 1 średni;
- Miód (płynny) – do smaku;
- Zielenina – 2 łyżki (ja dodałam natkę pietruszki);
- Oliwa – do podsmażenia tofu.
Marynata do tofu:
- Oliwa – 1/3 szklanki;
- Sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki;
- Musztarda – 2 łyżeczki;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Miód (dodałam lipowy) – 2 łyżeczki;
- Sól – 1 płaska łyżeczka.
Kasza bulgur z tofu, granatem i miodem – przygotowanie:
- Na początek przygotowujemy marynatę do tofu – wlewamy do słoika oliwę, dodajemy musztardę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, miód – zakręcamy porządnie słoik i potrząsamy, aż marynata będzie miała konsystencję emulsji.
- Tofu kroimy w kosteczkę, zalewamy marynatą, mieszamy i schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.
- Obieramy granata. Kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu, a tofu podsmażamy na oliwie. Trochę przestudzoną kaszę mieszamy z tofu, pestkami granata i natką pietruszki. Całość polewamy miodem do smaku.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepis na sałatkę: