Składniki:
- Kasza jęczmienna – 200 g;
- Suszone grzyby – 50 g;
- Masło – 2 łyżki + wiórki do podania;
- Sól do smaku.
Kasza z grzybami według Ewy Wachowicz – wykonanie:
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby napęczniały i zmiękły.
- Kaszę wsypujemy do rondelka (takie są super) z grubym dnem, dokładamy do niej wyłowione z wody grzyby.
- Następnie zalewamy kaszę wodą pozostałą po moczeniu grzybów (uwaga żeby nie wlać osadu zgromadzonego na dnie).
- Do rondelka dolewamy wodę, tak aby sięgała około 2 cm ponad kaszę. Solimy, dodajemy masło i gotujemy powoli na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Jeśli podczas gotowania stwierdzimy, że płynu jest za mało, podlewamy kaszę wodą.
- Kaszę podaje się na ciepło, z wiórkami zimnego masła. Od razu przyznam, że kasza z grzybami bardzo też mi smakowała na zimno.
Smacznego!
Ala