Kulinaria

Kasza z grzybami według Ewy Wachowicz

Kasza z grzybami według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • Kasza jęczmienna – 200 g;
  • Suszone grzyby – 50 g;
  • Masło – 2 łyżki + wiórki do podania;
  • Sól do smaku.

Kasza z grzybami według Ewy Wachowicz – wykonanie:

  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy żeby napęczniały i zmiękły.
  • Kaszę wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dokładamy do niej wyłowione z wody grzyby.
  • Następnie zalewamy kaszę wodą pozostałą po moczeniu grzybów (uwaga żeby nie wlać osadu zgromadzonego na dnie).
  • Do rondelka dolewamy wodę, tak aby sięgała około 2 cm ponad kaszę. Solimy, dodajemy masło i gotujemy powoli na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Jeśli podczas gotowania stwierdzimy, że płynu jest za mało, podlewamy kaszę wodą.
  • Kaszę podaje się na ciepło, z wiórkami zimnego masła. Od razu przyznam, że kasza z grzybami bardzo też mi smakowała na zimno.

Smacznego!

Ala