Składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 300 g;
- Cukier brązowy – 120 g;
- Masło – 150 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Orzechy włoskie posiekane – 50 g;
- Orzechy laskowe posiekane -50 g;
- Migdały posiekane – 50 g;
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Sól – szczypta.
Dodatkowo:
- Cukier puder (na lukier);
- Skórka pomarańczowa – do posypania.
Przepis na keks czekoladowo-orzechowy:
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką siekamy.
- W makutrze lub misie miksera ucieramy cukier z masłem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przestając ucierać dodajemy kolejne jajka, a następnie wsypujemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do ciasta dodajemy posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały oraz gorzką czekoladę – całość mieszamy łyżką.
- Keksówkę (ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 22 cm x 12 cm) natłuszczamy lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką.
- Keks pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez około 60 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem (drewniany patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy).
- Wystudzony keks czekoladowo-orzechowy lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Moje gotowanie poleca 2/2014; listopad-grudzień 2014.