Keks czekoladowo-orzechowy

Keks czekoladowo-orzechowy

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 300 g;
  • Cukier brązowy – 120 g;
  • Masło – 150 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Orzechy włoskie posiekane – 50 g;
  • Orzechy laskowe posiekane -50 g;
  • Migdały posiekane – 50 g;
  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Sól – szczypta.

Dodatkowo:

  • Cukier puder (na lukier);
  • Skórka pomarańczowa – do posypania.

Przepis na keks czekoladowo-orzechowy:

  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką siekamy.
  • W makutrze lub misie miksera ucieramy cukier z masłem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przestając ucierać dodajemy kolejne jajka, a następnie wsypujemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do ciasta dodajemy posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały oraz gorzką czekoladę – całość mieszamy łyżką.
  • Keksówkę (ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 22 cm x 12 cm) natłuszczamy lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką.
  • Keks pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez około 60 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem (drewniany patyczek wbity w środek ciasta powinien po wyjęciu być suchy).
  • Wystudzony keks czekoladowo-orzechowy lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

Keks z czekoladą

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:
Moje gotowanie poleca 2/2014; listopad-grudzień 2014.