Kisiel truskawkowy

Kisiel truskawkowy

Nigdy nie lubiłam kisielu. Kojarzył mi się z nielubianymi podwieczorkami w przedszkolu, czy obowiązkowym punktem piątkowych jadłospisów szpitalnych. Nie miałam jednak ostatnio pomysłu na słodką przekąskę dla mojej malutkiej córeczki. Kupnych słodyczy staram się unikać, a nie miałam czasu nic upiec. Znalazłam w zamrażarce paczkę truskawek i pomyślałam – a może domowy kisiel truskawkowy? Wolałabym oczywiście zrobić go z polskich świeżych truskawek, ale jak wiadomo luty truskawkom w naszym kraju nie sprzyja 😉

Kisiel
Kisiel truskawkowy

Kisiel truskawkowy – składniki:

  • Truskawki (użyłam mrożonych) – 450 g;
  • Woda – 500 ml;
  • Cukier brązowy Demerara – 3 łyżki;
  • Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki;
  • Śmietana do przybrania (opcjonalnie jogurt domowy, przepis tutaj: http://bezmiksera.pl/jogurt-domowy/).

Czytaj dalej – jak zrobić kisiel truskawkowy:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *