Klopsy w warzywach

Klopsy gotowane w warzywach

Przygotowanie:

Ryż lub kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia. Warzywa (dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera) myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, dosypujemy łyżeczkę soli, pięć ziarenek pieprzu, trzy ziela angielskiego, dwa listki laurowe, zalewamy wszystko wodą (ok 2,5 litra) – gotujemy.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy ugotowany ryż lub kaszę jaglaną. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem – wyrabiamy. Z mięsa formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującej się wody z włoszczyzną. Jeśli mięso bardzo klei się do rąk, podczas kulania klopsików należy je zwilżać zimną wodą.

Klopsy gotujemy pod przykryciem przez około minut.

Smacznego!

Ala

Przepisy na obiad:

Tradycyjny rosół z makaronem
Rosół z makaronem

 

Pieczone warzywa korzeniowe

 

Łosoś pieczony w piekarniku
Łosoś pieczony

 

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe z bułka tartą

 

Pieczony filet z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka z musztardą

2 thoughts on “Klopsy gotowane w warzywach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *