kluski ziemniaczane czyli szare

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Uwielbiam mączne potrawy, w tym kluski pod wszelką postacią. Mogą mieć postać nadziewaną, mogą być bez dodatków. Podawane na słodko lub na ostro, gotowane oraz smażone. Lubię i koniec. Tym razem zabrałam się za kluski ziemniaczane, bo dość dawno ich nie robiłam. Planowałam podać je okraszone podsmażoną cebulką oraz boczkiem, a jakby tego było mało, posypać je twarogiem.

Przypomniała mi się jednocześnie opowieść mojego brata Grzesia, który stawiając wciąż pierwsze kroki w kuchni (on oczywiście twierdzi, ze są to co najmniej trzecie kroki 😉 ) postanowił zrobić kluski ziemniaczane. Szacował, że zajmie mu to z godzinkę, bo co to za filozofia. Skończyło się na spalonym boczku z cebulą, zbyt rzadkim cieście, kipiącym garnku i blisko dwóch godzinach sprzątania. Nauczka jest tak, ze nie należy nigdy lekceważyć przeciwnika, nawet jeśli to są kluski 🙂

Kluski ziemniaczane z wędzonką, cebulką i twarogiem
Kluski ziemniaczane z wędzonką, cebulką i twarogiem

Przepis na kluski ziemniaczane (składniki):

  • Ziemniaki – 1 kg (masa po obraniu!);
  • Mąka pszenna – 300 g;
  • Skrobia ziemniaczana – 2 pełne łyżki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sól – 1 łyżeczka;

Do podania:

  • Boczek wędzony – 150 g;
  • Cebula – 2 większe;
  • Olej – do podsmażenia;
  • Twaróg – 250 g.

Jak zrobić kluski ziemniaczane:

Proponuję zacząć od przygotowania dodatków, z którymi będziemy jeść kluski. Boczek kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię – podsmażamy bez dodatku oleju do momentu aż tłuszcz będzie się wytapiał, a boczek zacznie się rumienić. Następnie do rumianego boczku dokładamy drobno posiekane cebule i całość podsmażamy, aż cebula stanie się szklista. Jeśli boczek nie miał za dużo tłuszczu, dodajemy do smażenia cebuli trochę oleju. Po podsmażeniu patelnię zestawiamy. Twaróg kruszymy do miseczki lub rozdrabniamy widelcem.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy łyżeczkę soli, mąkę, 2 jajka, kartoflankę. Całość dobrze mieszamy, żeby ciasto było jednorodne. Jeśli stwierdzimy, że ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mąkę.

W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kluski wrzucamy partiami na gotującą się wodę. Po wrzuceniu mieszamy, żeby nie przywarły do dna garnka (ja zawsze to robię drewnianym trzonkiem od łyżki). Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze około 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy aż do zużycia ciasta.

Jak uformować kluski ziemniaczane? Możemy zrobić to na kilka sposobów. Ja używam do klusek specjalnego sitka (przecieraka), które znacznie skraca czas ich przygotowania. Można też nabrać ciasto na łyżkę stołową i łyżeczką do herbaty zsuwać z niej porcje ciasta prosto do wrzątku. Zanim stałam się szczęśliwą posiadaczką przecieraka (kupiłam najzwyklejszy za 20 zł i jestem bardzo zadowolona), kluski ziemniaczane (inaczej – szare kluski), robiłam jeszcze innym sposobem. Większą porcję ciasta wylewałam na deskę i z tej deski łyżeczką zsuwałam do wrzątku małe porcyjki ziemniaczanego ciasta.

Kluski po ugotowaniu wkładam do durszlaka i przelewam szybko zimna wodą, żeby je zahartować i wypłukać nadmiar skrobi.

Gotowe kluski okraszamy podsmażoną wędzonką z cebulką i ewentualnie posypujemy twarogiem.

Zapraszam po łatwe przepisy z ziemniakami:

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane

 

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe z bułka tartą

 

Racuszki wigilijne z sosem
Racuszki wigilijne

 

Knedle z jabłkami i cynamonem
Knedle z jabłkami

Uwagi:

Przecierak do klusek kupicie tu: http://www.garneczki.pl/produkt/przecierak-sitko-do-klusek-teta-18-cm,12672

Kluski ziemniaczane smakują mi też z sosem pieczarkowym lub kurkami w śmietanie (http://bezmiksera.pl/kurki-smietanie/).

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *