Knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Przepis na knedle dyniowe ze śliwkami – składniki:

  • Puree z dyni (u mnie hokkaido) – 400 g;
  • Ziemniaki (użyłam odmiany celesta) – 600 g (masa po obraniu);
  • Maka pszenna typ 500 – 220 g + do podsypania;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Kwaśna śmietana – 1 łyżka (można pominąć);
  • Śliwki węgierki (użyłam węgierek dąbrowieckich) – około 20 sztuk, ale wszystko zależy od ich wielkości (jeśli węgierki są nieduże i będą w całości lądowały w cieście knedlowym, śliwek musi być więcej);
  • Sól, cukier, śmietana.

Jak zrobić knedle dyniowe ze śliwkami:

  • Dynię myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestki i luźną część miąższu.
  • Kawałki dyni układamy miąższem w dół na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Blachę z dynią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy aż miąższ będzie miękki.
  • Miąższ dyniowy oddzielamy od skórki przy pomocy łyżki kuchennej i przekładamy go do miski.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odparowania.
  • Zabieramy się za wypestkowanie śliwek. Jeśli owoce są małe, wkładamy je w ciasto knedlowe w całości, jeśli są większe dzielimy je na pół.
  • Ziemniaki i miąższ z dyni przeciskamy przez praskę lub przepuszczmy przez maszynkę.
  • Do rozdrobnionych w ten sposób warzyw wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżkę śmietany, mąkę, wbijamy jajko i zagniatamy szybko ciasto.
  • Ciasto na knedle będzie delikatnie lepkie. Dzielimy je na dwie części.
  • Jedną część wykładamy na posypany mąką blat lub stolnicę, druga przykrywamy.
  • Ciasto przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego gruby wałek o ok. 4 cm średnicy. Z wałka odkrawamy kawałek ciasta, delikatnie rozpłaszczamy go w posypanych mąką dłoniach.
  • Na środku układamy połówkę śliwki lub cały owoc i zalepiamy całość formując knedel. Tak formowane knedle układamy na posypanej mąką desce.
  • Knedle gotujemy w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze przez jakieś 3 minuty, a następnie wyciągam łyżką cedzakową.
  • Knedle podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, te dyniowe smakują nam najbardziej z cukrem i kwaśną śmietaną.

Uwagi:
Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od odmiany ziemniaków i odmiany dyni, z jakiej przygotujemy puree. Najbardziej do tej potrawy polecam hokkaido, bo puree jest suche, a do tego ma bardzo intensywny kolor.

knedle dyniowe z węgierkami

Smacznego!

Ala