Knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Została mi miseczka puree z dyni , na wykorzystanie którego nie miałam pomysłu. Dopiero, jak mąż przywiózł dużą siatkę dorodnych węgierek kliknęło mi w głowie – a może tak knedle dyniowe?

Knedle dyniowe z węgierkami
Knedle dyniowe

Przepis na knedle dyniowe – składniki:

  • Puree z dyni (u mnie hokkaido) – 400 g;
  • Ziemniaki (użyłam odmiany celesta) – 600 g (masa po obraniu);
  • Maka pszenna typ 500 – 220 g + do podsypania;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Kwaśna śmietana – 1 łyżka (można pominąć);
  • Śliwki węgierki (użyłam węgierek dąbrowieckich) – około 20 sztuk, ale wszystko zależy od ich wielkości, jeśli węgierki są nieduże i będą w całości lądowały w cieście knedlowym, śliwek musi być więcej;
  • Sól, cukier, śmietana.

Jak zrobić knedle dyniowe ze śliwkami:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odparowania. W tym czasie można zabrać się za wypestkowanie śliwek. Jeśli owoce są małe, wkładamy je w ciasto knedlowe w całości, jeśli są większe dzielimy je na pół.

Ziemniaki i puree z dyni (przepis na puree z dyni) przeciskamy przez praskę lub przepuszczmy przez maszynkę. Do rozdrobnionych w ten sposób warzyw wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżkę śmietany, mąkę, wbijamy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto na knedle będzie delikatnie lepkie.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na posypany mąką blat lub stolnicę. Ciasto przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego gruby wałek o ok. 4 cm średnicy. Z wałka odkrawamy kawałek ciasta, delikatnie rozpłaszczamy go w posypanych mąką dłoniach. Na środku układamy połówkę śliwki lub cały owoc i zalepiamy całość formując knedel. Tak formowane knedle układamy na posypanej mąką desce.

Knedle gotujemy w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze przez jakieś 3 minuty, a następnie wyciągam łyżką cedzakową. Knedle podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, te dyniowe smakują nam najbardziej z cukrem i kwaśną śmietaną.

Uwagi:

Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od odmiany ziemniaków i odmiany dyni, z jakiej przygotujemy puree. Najbardziej do tej potrawy polecam hokkaido, bo puree jest suche, a do tego ma bardzo intensywny kolor.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *