Przepis na knedle dyniowe ze śliwkami – składniki:
- Puree z dyni (u mnie hokkaido) – 400 g;
- Ziemniaki (użyłam odmiany celesta) – 600 g (masa po obraniu);
- Maka pszenna typ 500 – 220 g + do podsypania;
- Jajko – 1 sztuka;
- Kwaśna śmietana – 1 łyżka (można pominąć);
- Śliwki węgierki (użyłam węgierek dąbrowieckich) – około 20 sztuk, ale wszystko zależy od ich wielkości (jeśli węgierki są nieduże i będą w całości lądowały w cieście knedlowym, śliwek musi być więcej);
- Sól, cukier, śmietana.
Jak zrobić knedle dyniowe ze śliwkami:
- Dynię myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i usuwamy pestki i luźną część miąższu.
- Kawałki dyni układamy miąższem w dół na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Blachę z dynią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy aż miąższ będzie miękki.
- Miąższ dyniowy oddzielamy od skórki przy pomocy łyżki kuchennej i przekładamy go do miski.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do odparowania.
- Zabieramy się za wypestkowanie śliwek. Jeśli owoce są małe, wkładamy je w ciasto knedlowe w całości, jeśli są większe dzielimy je na pół.
- Ziemniaki i miąższ z dyni przeciskamy przez praskę lub przepuszczmy przez maszynkę.
- Do rozdrobnionych w ten sposób warzyw wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy łyżkę śmietany, mąkę, wbijamy jajko i zagniatamy szybko ciasto.
- Ciasto na knedle będzie delikatnie lepkie. Dzielimy je na dwie części.
- Jedną część wykładamy na posypany mąką blat lub stolnicę, druga przykrywamy.
- Ciasto przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego gruby wałek o ok. 4 cm średnicy. Z wałka odkrawamy kawałek ciasta, delikatnie rozpłaszczamy go w posypanych mąką dłoniach.
- Na środku układamy połówkę śliwki lub cały owoc i zalepiamy całość formując knedel. Tak formowane knedle układamy na posypanej mąką desce.
- Knedle gotujemy w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze przez jakieś 3 minuty, a następnie wyciągam łyżką cedzakową.
- Knedle podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, te dyniowe smakują nam najbardziej z cukrem i kwaśną śmietaną.
Uwagi:
Ilość mąki jaką trzeba dodać do ciasta zależy od odmiany ziemniaków i odmiany dyni, z jakiej przygotujemy puree. Najbardziej do tej potrawy polecam hokkaido, bo puree jest suche, a do tego ma bardzo intensywny kolor.
Smacznego!
Ala