truskawki smażone w cukrze

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa

Zastanawiałam się, czy nie jest za późno, by wstawić przepis na konfiturę truskawkową. Ponieważ w sprzedaży są jeszcze całkiem duże ilości pięknych polskich truskawek, stwierdziłam, że przepis wstawię. Konfitura truskawkowa podana do razowego pieczywa i twarożku, to jeden z naszych ulubionych zestawów śniadaniowych.

Truskawki, które kupiłam do konfitur zawierały dużo wody, zrezygnowałam więc z przygotowania syropu cukrowego, w którym powinny smażyć się owoce. Przesypałam truskawki cukrem i od razu zabrałam się za przesmażanie. Zapach owoców i karmelizującego się cukru jest idealny w pochmurne dni lata.

konfitura truskawkowa
Konfitura z truskawek

Przepis na konfiturę truskawkową – składniki:

  • Truskawki – 2 kg;
  • Cukier biały – 2 kg.

Jak zrobić konfiturę truskawkową:

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Jeśli owoce są duże, kroimy je na pół. Truskawki wkładamy do garnka/rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem. Poruszamy energicznie rondlem, żeby cukier oblepił wszystkie owoce.

Owoce z cukrem podgrzewam na średniej mocy pola grzewczego, aż truskawki zaczną puszczać sok. Następnie zmniejszam grzanie na „3” w 9-stopniowej skali i delikatnie mieszam do momentu, aż cały cukier rozpuści się w truskawkowym soku. Od tego momentu zaczynam mierzyć czas smażenia.

Konfitury lubią przerwy w smażeniu, ja stosuję przerwy 12-godzinne. Dzięki tym pauzom, gdy konfitura wystygnie możemy dokładnie ocenić lepkość syropu i to, czy wymaga jeszcze dosmażenia.

Najczęściej smażę konfitury  3 razy po 60 minut, zachowując pomiędzy smażeniami 2 przerwy po 12 godzin Polecam rozpoczęcie przygotowania konfitur rano. Pierwszej doby wypadają nam wtedy 2 smażenia (poranne i wieczorne), a drugiej tylko poranne i już będzie można przekładać owocowe dobro do słoiczków.

W czasie smażenia, na powierzchni będzie pojawiała się piana. Pianę należy zdejmować łyżką, żeby syrop, w którym zatopione są owoce zachował swą klarowność (przejrzystość).

Konfitury najlepiej smaży mi się w szerokim, dość niskim rondlu. Nie polecam próby skrócenia czasu smażenia, dzięki zwiększeniu mocy pola grzewczego – konfitury lubią kipieć, a sprzątanie gorącego ulepu z płyty elektrycznej czy kuchenki gazowej nie jest ani łatwe, ani przyjemne.

Gotowa konfitura truskawkowa powinna być przełożona do gorących słoików. Ja myję i osuszam słoiki, a następnie wkładam je na blasze do zimnego piekarnika. Grzanie nastawiam na 130 stopni C. Kiedy rozgrzeje się wraz ze słoikami do tej temperatury, wyciągam słoiczki, przelewam do nich gorącą konfiturę, zakręcam i wstawiam ponownie do piekarnika. Trzymam je w temperaturze 130 stopni przez 20 minut, potem wyciągam.

Konfitura będzie Wam smakowała również w kokosance (patrz przepis na kokosankę)

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *