kluski kopytka

Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos grzybowy. Suszone grzyby wkładamy do rondelka i zalewamy 3 szklankami zimnej wody – odstawiamy do namoczenia na 2-3 godziny, a następnie gotujemy w tej wodzie do miękkości. Grzyby odcedzamy, ale wody w której się gotowały nie wylewamy, zostawiamy do wystudzenia. Grzyby kroimy w paseczki.

Na patelni topimy masło i kiedy zaczyna skwierczeć dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się złocić wsypujemy mąkę, całość chwilę przesmażamy mieszając. Zasmażkę rozprowadzamy zimnym wywarem z grzybów, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Do sosu dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłączamy grzanie i dodajemy do całości śmietankę, kosztujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Przygotowujemy kopytka – ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i zostawiamy na kwadrans, żeby odparowały. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Ciasto zawsze zaczynam wyrabiać w dużej misce, a gdy składniki już się połączą przekładam na blat by dokończyć wyrabianie.

Do zmielonych/przeciśniętych ziemniaków dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, wsypujemy 2/3 maki pszennej i wyrabiamy ciasto dosypując mąkę zgodnie z potrzebą (ilość mąki będzie uzależniona przede wszystkim od odmiany użytych ziemniaków). Im dłużej ciasto będzie stało, tym bardziej będzie klejące, dlatego proponuję od razu zagotować w garnku wodę z solą ( ja na 3 litry wody daję 2 łyżeczki soli i ” łyżkę oleju) i gotować kopytka na bieżąco.

Ciasto dzielimy na 4 części, jedną zostawiamy na posypanym mąką blacie, pozostałe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 2 cm, odrobinę spłaszczamy go nożem i odkrawamy niewielkie kluseczki. Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej wody, pamiętając o ich zamieszaniu, żeby nie przywarły do dna. Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze ok 3 minut, a potem wyjmujemy łyżką cedzakową.

Kopytka polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Ala

Zapraszam na inne dania mączne:

kopytka dyniowe z parmezanem
Kopytka dyniowe

 

knedelki
Domowe knedle z truskawkami

 

pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami

 

kluski ziemniaczane czyli szare
Kluski ziemniaczane

 


3 przemyślenia nt. „Kopytka ziemniaczane z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *