Kopytka ziemniaczane

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski. Ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia (ciasto zawsze przygotowuję z letnich ziemniaków). Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, dwa jajka, kwaśną śmietanę i zagniatamy delikatne ciasto.

Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki. Na tak przygotowane podłoże wykładamy 1/3 ciasta. Ciasto rolujemy w wałek o średnicy 3-4 cm. Wałek delikatnie spłaszczamy nożem i odcinamy z niego kawałki ciasta o szerokości ok. 3 cm. Te same czynności powtarzamy z pozostałą częścią ciasta.

Kopytka gotujemy partiami w posolonym wrzątku. Ja do gotującej się wody dodaję jeszcze dwie łyżki oleju. Po włożeniu porcji kopytek do garnka powinniśmy je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze przez mniej więcej 2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżka cedzakowa i polewamy stopionym masłem (zapobiega ono sklejaniu kopytek).

Jeśli przygotujemy ich zbyt dużo, następnego dnia można podsmażyć je na patelni i podać z cebulką i wysmażonym wędzonym boczkiem.

Inne przepisy:

kopytka dyniowe z parmezanem
Kopytka dyniowe

 

Pizza swojska
Pizza ziemniaczana z jarmużem

 

Knedle z jabłkami i cynamonem
Knedle z jabłkami

 

Placki z cukinii
Placki cukiniowe z łososiem

 

kluski ziemniaczane czyli szare
Kluski ziemniaczane

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *