Kulinaria

Kruche roladki figowe

Kruche roladki figowe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna – 230 g + do podsypania (użyłam mąki typ 500);
  • Masło – 150 g;
  • Cukier trzcinowy – 50 g;
  • Przyprawa do pierników – 1/2 łyżeczki;
  • Żółtko – 1 sztuka.

Nadzienie:

  • Figi suszone – 200 g;
  • Skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy;
  • Cukier trzcinowy – 50 g;
  • Cukierki toffi lub krówki – 100 g.

Przepis na kruche roladki figowe:

  • Mąkę, cukier brązowy, przyprawę do piernika, sól wsypujemy do miski.
  • Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, żółtko jajka i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do woreczka foliowego.
  • Pomarańczę myjemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
  • Z fig odkrawamy twarde końcówki, kroimy owoce na kawałki.
  • Figi wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, dolewamy ewentualnie wodę do poziomu owoców i gotujemy powoli aż owoce zmiękną.
  • Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy.
  • Cukierki krówki lub toffi drobno siekamy, dodajemy do całkowicie wystudzonego nadzienia figowego – mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt zbliżony wielkością do kartki A4.
  • Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku.
  • Na tak powstałych paskach ciasta rozkładamy nadzienie pozostawiając wolne dłuższe brzegi.
  • Brzegi ciasta smarujemy wodą i zaklejamy tworząc rulony.
  • Rulony układamy na blasze wyłożonej papierem pamiętając żeby łączenie znalazło się na spodzie.
  • Roladki pieczemy przez około 20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
  • Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy każdy rulon na 7-8 części.
  • Kruche roladki figowe można popudrować przed podaniem.

roladki figowe

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Good Food, wrzesień 9/2016.