zupa z kaszą

Krupnik polski

Przygotowanie:

Wołowinę i żeberka myjemy. Żeberka tniemy na kawałki i wraz z wołowiną posypujemy solą. Nasolone mięso przekładamy do zamykanego naczynia i schładzamy przez noc w lodówce.

Następnego dnia opłukujemy mięso z soli, wkładamy do garnka , zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy. Z powierzchni wywaru usuwamy szumy. Por, seler, marchew, pietruszkę, cebulę obieramy. Kiedy na gotującym się powoli wywarze przestaną pojawiać się szumy dodajemy warzywa (cebulę opalamy) i suszone grzyby. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Odlewamy około 3/4 litra wywaru i gotujemy w nim kaszę jęczmienną, kiedy będzie miękka dodajemy masło i ucieramy drewnianą łyżką, aż kasza zbieleje.

Z wywaru wyjmujemy żeberka wieprzowe, wołowinę, wszystkie warzywa i grzyby, a dodajemy do niego ugotowaną kaszę i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Z żeberek usuwamy kości i kroimy w kostkę wraz z wołowiną. Grzyby kroimy w paseczki, kroimy też w kostkę lub paseczki marchewki, pietruszki i seler. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy z powrotem do krupniku. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z zieleniną.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Lemnis M., Vitry H.: W staropolskiej kuchni i przy polskim stole. Wydawnictwo Interpress; Warszawa 1986.

Przepisy na zupy:

zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

 

Avgolemono - zupa cytrynowa
Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

 

Tradycyjny rosół z makaronem
Rosół z makaronem

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa

 

Żurek domowy
Żurek wielkanocny

 


2 thoughts on “Krupnik polski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *