Domowa przyprawa do piernika W tym roku zrobiłam kilka sporych słoiczków domowej przyprawy do piernika. Zadanie miałam ułatwione, bo udało mi się kupić już zmielone wszystkie składniki, więc nie musiałam walczyć z próbą rozdrabniania przypraw w młynku do kawy. Główne zalety przygotowania swojej mieszanki piernikowej są dwie – po pierwsze nie ma w niej polepszaczy…
Kategoria: Kulinarnie
Kategoria „Kulinarnie” to krótkie zapiski z naszego rodzinnego życia. Tego co się przetaczało przez moją głowę w czasie kulinarnych zmagań, ulotnych momentów związanych z dziećmi. Czytam to sobie i mogę bez problemu odtworzyć w pamięci minione dni.
Budyń domowy śmietankowy
Przepis na budyń domowy śmietankowy – składniki: Mleko – 300 ml; Śmietanka słodka – 200 ml (ja używam kremówki); Cukier puder – 5 łyżeczek; Mąka tortowa – 3 łyżeczki; Skrobia ziemniaczana – 3 łyżeczki; Żółtko – 1 sztuka. Jak zrobić budyń domowy śmietankowy – wykonanie: Podgrzewamy mleko. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder,…
Babeczki z truskawkami
Przepis na babeczki z truskawkami – składniki (na 12 babeczek): Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 190 g; Cukier biały – 130 g; Mielone migdały – 65 g; Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki; Cynamon – 1,5 łyżeczki; Sól – duża szczypta; Masło – 120 g; Mleko – 125 ml; Jajka (rozmiar L) – 3…
Przepis na grzyby w śmietanie
Przepis na grzyby w śmietanie Jesienią, gdy leśne dobrodziejstwa rosną nam za płotem, a czasami i na terenie naszej działki, pomysł na obiad można dosłownie znaleźć w trawie. Grzyby w śmietanie to nasze wyczekiwane jesienne danie. Podaję je z ziemniakami, kopytkami, a czasem z rumianymi grzankami. Przygotowuję w ten sposób podgrzybki i borowiki, w które…
Przepis na babkę kartoflaną
Babka kartoflana Z babką kartoflaną spotkałam się po raz pierwszy podczas wyjazdu na mazury. Pamiętam, że w restauracji podano ją z grzybami leśnymi w śmietanie i kotletem mielonym. Innym moim mazurskim zaskoczeniem była kiszka ziemniaczana, ale sama nie odważyłam się jeszcze za nią zabrać. Przepis na babkę kartoflaną pochodzi z książki „Wilno. Rodzinna historia smaków”…
Babka kartoflana
Przepis na babkę kartoflaną Przepis na babkę kartoflaną – składniki: Ziemniaki – 2 kg; Boczek wędzony – 250 g; Cebula – 2 sztuki; Jajka – 2 sztuki; Kwaśna śmietana – 200 g; Masło – do wysmarowania formy; Sól, pieprz, majeranek. Przepis na babkę kartoflaną – wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach); Boczek kroimy…
Przepis na schiacciatę z rozmarynem i winogronami
Przepis na schiacciatę z rozmarynem i winogronami Przepis na schiacciatę z rozmarynem i winogronami powstał dzięki apetytowi na ten toskański wypiek, który wzbudziła we mnie Tessa Capponi-Borawska w jednym z felietonów dla „Twojego Stylu”. Jest to nasza ulubiona propozycja śniadaniowa, wprost idealna na powolne śniadania. Kawałek ciepłej schiacciaty, filiżanka z mocną kawą, a do tego…
Przepis na mizerię
Przepis na mizerię Przepis na mizerię wykorzystujemy wielokrotnie przez cały sezon wiosenno-letni. Uwielbiamy tę prostą sałatkę obiadową. Przepisów na mizerię jest pewnie tyle, ile osób ją przygotowujących. Jedni lubią dodać do niej młodą cebulkę ze szczypiorkiem, inni rzodkiewki. Tradycyjnie ogórki do mizerii cienko się szatkuje, ale jadłam kiedyś mizerię z ogórków pościeranych na grubych oczkach…
Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym
Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym Przepis na tartę serową z cytryną i tymiankiem cytrynowym umili lipcowe spotkanie z przyjaciółmi. Pasuje do niej kawa, jak i białe lub różowe wino. Polecam miłośnikom umiarkowanie słodkich deserów. Tymianek wspaniale podkreśla smak owoców. Pasuje między innymi do cytrusów, truskawek, jabłek, brzoskwiń. Odkryjcie to pyszne połączenie….
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Przepis na surówkę z młodej kapusty Uwielbiamy młodą kapustę! Można ją przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jemy ją pod postacią surówki, albo duszoną na krótko. Obowiązkowym dodatkiem do młodej kapusty jest dla mnie koperek, duuużo koperku. Bardzo lubię też zupę z młodej kapusty, ale wyjątkowo nie lubię jej lokalnych nazw – parzycha, parzucha, a raz…
Przepis na żurek na serwatce
Przepis na żurek na serwatce Przepis na żurek na serwatce znalazłam w magazynie KUKBUK, który uwielbiam, namiętnie kupuję i gromadzę, bo jakoś nie starcza mi czasu, żeby przeczytać go od deski do deski. Żurek ten jest genialny! Lekki, taki wiosenny, a podany z twarogiem to dla mnie bajka. Uwielbiam nabiał i sądzę, że innym miłośnikom…