Łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Dziś kolejny sposób na ekspresowy obiad, tym razem w roli głównej występuje łosoś. Niektórzy narzekają na mdły smak tej ryby, ale i na to znajdzie się sposób. Po pierwsze przed przyrządzeniem dobrze łososiowi robi, gdy poleży sobie chociaż 3 godziny w przyprawach, a po drugie jeśli obsmażymy go przed pieczeniem stanie się cudownie aromatyczny. Delikatnie spieczony z zewnątrz, w środku soczysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Fatygi z tym daniem niewiele, polecam wszystkim zabieganym.

Łosoś
Łosoś
Łosoś pieczony
Łosoś pieczony

Przepis na łososia pieczonego – składniki:

Filet z łososia bez skóry – 800 g;

Sól, pieprz, inne ulubione przyprawy używane do ryb, olej lub oliwa z oliwek.

Jak zrobić łososia pieczonego:

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Rybę posypujemy świeżo mieloną solą morską, pieprzem, wybranymi przyprawami, przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka i wstawiamy do lodówki na 3-5 godzin.

Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek i obsmażamy łososia, aż uzyska złotawy kolor. Mocno rozgrzany tłuszcz umożliwi nam szybkie obsmażenie ryby, tak że z zewnątrz będzie przypieczona, a w środku jeszcze surowa. Po obsmażeniu przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

Wystarczy do tego podać sałatę z pomidorkami i winegretem – obiad gotowy! Przepis na domowy winegret: http://bezmiksera.pl/sos-winegret-domowy/

Łosoś pieczony – uwagi:

Nie przepadam za gotowymi mieszankami przypraw, ale tu robię wyjątek. Chętnie używam przyprawy Kamisa „Pieprz cytrynowy”, zwłaszcza odkąd pojawiła się w młynku. Świetnie komponuje się z rybą. W swym składzie poza solą i pieprzem zawiera między innymi: czosnek, cebulę, trawę cytrynową, cukier kandyzowany – nie trzeba sobie łamać głowy czy dobrze dobraliśmy proporcje przypraw.

Pieprz cytrynowy Kamis
Pieprz cytrynowy Kamis

Smacznego!

Ala

bezmiksera.pl

 


Jedno przemyślenie nt. „Łosoś pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *