Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy

Tym razem w ramach działu „Kuchenne ABC” wstawiam przepis na lukier cytrynowy. Do czego pasuje on najbardziej? Otóż do ciast z sokiem i/lub skórką cytrynową oraz do innych wypieków z wszelkiej maści cytrusami.

Ja lubię też udekorować lukrem cytrynowym placki, babeczki robione na bazie jogurtów, a także sernik cytrynowy.

lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy – składniki:

Cukier puder – 200 g;

Sok z 1/2 średniej cytryny;

Woda – 20 ml.

Lukier cytrynowy – wykonanie:

Zagotowujemy wodę, odmierzamy 20 ml. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, wyjmując z niego wszystkie ewentualne pestki. Cukier puder wsypujemy do miski, wlewamy do cukru sok z cytryny i ucierając całość dodajemy stopniowo wodę. Jeśli lukier wydaje nam się rzadki, dosypujemy stopniowo cukier puder (cały czas ucierając) aż do pożądanej konsystencji. Gdy lukier wydaje nam się gęsty, dolewamy odrobinę gorącej wody.

Pamiętajmy, żeby przestudzić ciasto przed lukrowaniem.

Lukier cytrynowy – uwagi:

Jeśli chcecie nadać ciastu jeszcze bardziej cytrynowego smaku, posypcie lukier otartą skórką z cytryny. Jeśli potrzebujecie przepisu na lukier podstawowy znajdziecie go tu.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *