domowy majonez

Majonez domowy

Majonez domowy – składniki:

Żółtka – 2 sztuki (duże);

Olej – 0,5 litra (robię zwykle z rzepakowym);

Musztarda, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Majonez domowy – wykonanie:

Bardzo ważną wskazówką na sam początek jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Najpierw rozkręcam żółtka z 0,5 łyżeczki musztardy, szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu. A następnie dodajemy powolutku olej, bardzo szybko rozkręcając. Uwaga, olej dodajemy dosłownie po kropelce, dopiero jak wkręcicie mniej więcej połowę należnej jego objętości możecie pokusić się o to, aby wlewać go cieniutkim jak nitka, przerywanym strumyczkiem.

Na sam koniec doprawiamy majonez do smaku – cytryną, cukrem, solą, pieprzem – jak lubicie.

Ja wyjątkowo nie lubię białego pieprzu i do majonezu dodaję czarny.

Podczas  ręcznego kręcenia majonezu usłyszycie charakterystyczne mlaskanie – tak ma być. I pamiętajcie, żeby kręcić tylko w jedną stronę!

No i teraz 2 sposoby na uratowanie zwarzonego majonezu:

1: dodajecie łyżkę wrzątku i rozkręcacie, potem przechodzicie do dalszego dodawania oleju;

2: W osobnej miseczce rozkręcacie samo żółtko i do tego żółtka po małej łyżeczce dodajecie zwarzoną masę i rozkręcacie, następnie przechodzicie do dalszego dodawania oleju.

Smacznego!

Ala