Makaron w wydrążonej dyni

Makaron zapiekany w dyni

Wykonanie:

Odkrawamy górną część dyni, tak aby powstała pokrywka. Ze środka dyni usuwamy pestki i luźny miąższ. Następnie należy usunąć część zwartego miąższu, żeby nasza dynia zmieściła w sobie makaron (2/3 szklanki zwartego miąższu odkładamy).

Białe części pora drobno siekamy. Z cukinii usuwamy pestki, kroimy ją w małe kawałki. Kroimy również oliwki i pomidory z oleju oraz miąższ dyniowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy listki szałwii (garść). Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Śmietanę kwaśną łączymy z tartym parmezanem. Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami, śmietaną. Makaronem wypełniamy dynię, przykrywamy wieczkiem.

Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Gorącą dynię z makaronem ustawiamy na stole, bezpośrednio z niej nakładamy makaron.

Smacznego!

Ala

Przepisy z makaronem:

Soba z indykiem i warzywami
Makaron soba z indykiem i warzywami

 

Pasta aglio olio
Pasta aglio olio

 

Spaghetti z sosem pomidorowym
Spaghetti z sosem pomidorowym

 

Makaron zapiekany z jabłkami
Makaron z jabłkami

 

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym

 


2 przemyślenia nt. „Makaron zapiekany w dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *