Składniki:
Masa makowa:
- Mak – 250 g;
- Mleko – 250 ml;
- Masło – 25 g;
- Miód – 50 g;
- Jajko – 1 sztuka;
- Cukier – 1/4 szklanki;
- Migdały mielone – 25 g;
- Orzechy laskowe mielone – 25 g;
- Orzechy włoskie mielone – 25 g;
- Skórka pomarańczowa kandyzowana – 1 łyżka;
- Rodzynki – 2 łyżki;
- Figi, daktyle – opcjonalnie.
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Mleko – 1/3 szklanki;
- Masło – 35 g;
- Cukier – 1/4 szklanki + 1 łyżeczka do rozczynu;
- Jajka – 3 sztuki (2 żółtka, 1 całe jajko);
- Mąka pszenna luksusowa – ok. 270 g + na podsypanie;
- Sól – szczypta.
Przepis na makowiec zawijany – wykonanie:
- Pracę rozpoczynamy od przygotowania masy makowej. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, lub rano jeśli makowiec planujemy piec wieczorem.
Masa makowa:
- Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż do wchłonięcia mleka.
- Odstawiamy mak do wystudzenia, następnie mielimy go przez maszynkę (najlepiej przez specjalne sitko do maku) dwu- lub trzykrotnie.
- W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy miód i mak, całość razem przesmażamy, uważając, żeby się mak nie przypalił.
- Do gorącego jeszcze maku dodajemy mielone orzechy i migdały, skórkę pomarańczową, sparzone wcześniej rodzynki, całość mieszamy.
- Następnie oddzielamy żółtko od białka.
- Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy do ciepłego maku.
- Na koniec ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszając łączymy ją z masą makową.
- Gotowe nadzienie makowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy żeby się rozpuściły.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, podgrzane mleko (powinno być letnie) oraz około 2 łyżek mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do rondelka lub żaroodpornej miseczki 1 jajko i 2 żółtka, zasypujemy je cukrem i ubijamy na parze, aż osiągną kremową konsystencje.
- Topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
- Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego ubite jajka, stopione masło oraz mąkę.
- Całość energicznie wyrabiamy. Mąkę dodajemy partiami, żeby lepiej kontrolować jej wrabianą ilość.
- Ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleiste bo będzie problem z jego wałkowaniem.
- Jeśli ocenicie, że za bardzo się lepi, należy wrobić jeszcze trochę mąki.
- Żeby jeszcze sobie ułatwić rozwałkowywanie ciasta, a potem jego rolowanie, można je schłodzić przez godzinę w lodówce.
- Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, na jego środku równomiernie rozkładamy masę makową, zostawiając z każdego brzegu po 3-4 cm ciasta bez nadzienia.
- Następnie zakładamy do środka krótsze brzegi ciasta i zwijamy makowiec wzdłuż dłuższych brzegów.
- Makowiec wsuwamy na papier do pieczenia, koniecznie tak, żeby wolny brzeg ciasta był pod spodem i przenosimy go na tym papierze do wąskiej blaszki, albo długiego korytka do pieczenia.
- Wierzch makowca smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C i pieczemy makowiec około 30 minut, ale lepiej sprawdzajcie patyczkiem, czy w środku jest przepieczony.
- Ponieważ ja zawsze robię 3 makowce i piekę je jednocześnie (siedzą w piekarniku 60 minut), nie znam czasu pieczenia dla jednego, podałam go „na oko”.
- Wierzch makowca może się szybko zacząć rumienić, przykryjcie go wtedy papierem do pieczenia.
Smacznego!
Ala