Kulinaria

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Składniki:
Masa makowa:

  • Mak – 250 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Masło – 25 g;
  • Miód – 50 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Cukier – 1/4 szklanki;
  • Migdały mielone – 25 g;
  • Orzechy laskowe mielone – 25 g;
  • Orzechy włoskie mielone – 25 g;
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana – 1 łyżka;
  • Rodzynki – 2 łyżki;
  • Figi, daktyle – opcjonalnie.

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Mleko – 1/3 szklanki;
  • Masło – 35 g;
  • Cukier – 1/4 szklanki + 1 łyżeczka do rozczynu;
  • Jajka – 3 sztuki (2 żółtka, 1 całe jajko);
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 270 g + na podsypanie;
  • Sól – szczypta.

Przepis na makowiec zawijany – wykonanie:

  • Pracę rozpoczynamy od przygotowania masy makowej. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, lub rano jeśli makowiec planujemy piec wieczorem.

Masa makowa:

  • Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż do wchłonięcia mleka.
  • Odstawiamy mak do wystudzenia, następnie mielimy go przez maszynkę (najlepiej przez specjalne sitko do maku) dwu- lub trzykrotnie.
  • W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy miód i mak, całość razem przesmażamy, uważając, żeby się mak nie przypalił.
  • Do gorącego jeszcze maku dodajemy mielone orzechy i  migdały, skórkę pomarańczową, sparzone wcześniej rodzynki, całość mieszamy.
  • Następnie oddzielamy żółtko od białka.
  • Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy do ciepłego maku.
  • Na koniec ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszając łączymy ją z masą makową.
  • Gotowe nadzienie makowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy żeby się rozpuściły.
  • Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, podgrzane mleko (powinno być letnie) oraz około 2 łyżek mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Do rondelka lub żaroodpornej miseczki 1 jajko i 2 żółtka, zasypujemy je cukrem i ubijamy na parze, aż osiągną kremową konsystencje.
  • Topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego ubite jajka, stopione masło oraz mąkę.
  • Całość energicznie wyrabiamy. Mąkę dodajemy partiami, żeby lepiej kontrolować jej wrabianą ilość.
  • Ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleiste bo będzie problem z jego wałkowaniem.
  • Jeśli ocenicie, że za bardzo się lepi, należy wrobić jeszcze trochę mąki.
  • Żeby jeszcze sobie ułatwić rozwałkowywanie ciasta, a potem jego rolowanie, można je schłodzić przez godzinę w lodówce.
  • Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, na jego środku równomiernie rozkładamy masę makową, zostawiając z każdego brzegu po 3-4 cm ciasta bez nadzienia.
  • Następnie zakładamy do środka krótsze brzegi ciasta i zwijamy makowiec wzdłuż dłuższych brzegów.
  • Makowiec wsuwamy na papier do pieczenia, koniecznie tak, żeby wolny brzeg ciasta był pod spodem i przenosimy go na tym papierze do wąskiej blaszki, albo długiego korytka do pieczenia.
  • Wierzch makowca smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C i pieczemy makowiec około 30 minut, ale lepiej sprawdzajcie patyczkiem, czy w środku jest przepieczony.
  • Ponieważ ja zawsze robię 3 makowce i piekę je jednocześnie (siedzą w piekarniku 60 minut), nie znam czasu pieczenia dla jednego, podałam go „na oko”.
  • Wierzch makowca może się szybko zacząć rumienić, przykryjcie go wtedy papierem do pieczenia.

Smacznego!

Ala