Mazurek z zapiekaną pomadą

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mam swój ulubiony zestaw mazurków, ale z mazurkami i moją rodziną jest tak, że zawsze ulegnę prośbom i poza żelaznym zestawem upiekę jakiś nowy. Mazurek czekoladowy z bakaliami wdarł się przebojem na nasz wielkanocny stół i zmusił do odświeżenia listy ulubionych wypieków świątecznych. Zgodnie z przepisem zapieka się pomadę czekoladową, dzięki czemu nabiera ona kruchości.

Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami – składniki:

Kruchy spód:

  • Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 200 g;
  • Masło – 150 g;
  • Cukier puder – 60 g;
  • Żółtka jaj – 2 sztuki (rozmiar M);
  • Sól – szczypta.

Pomada czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Śmietanka 36% – 70 ml;
  • Cukier puder – 3 kopiaste łyżki;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Migdały słupki lub płatki migdałowe – 100 g.

Czytaj dalej – jak zrobić mazurek czekoladowy z bakaliami:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *