Mazurek z zapiekaną pomadą

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Następnie odcedzamy je i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby się osuszyły. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, dwa żółtka, szczyptę soli – zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy spód formy (30 cm x 11 cm) i ścianki na w wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto kruche podpiekamy w temperaturze 180 stopni C, przez 15 minut.

Przygotowujemy pomadę czekoladową – gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, żeby czekolada połączyła się ze śmietanką. Do gorącej masy czekoladowej dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem – mieszamy. Pomadę czekoladową wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wierzch mazurka posypujemy rodzynkami i migdałami (migdały można wcześniej podprażyć na patelni).

Mazurek wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

Ala

Przepisy na mazurki:

Mazurek wg Zofii Czerny
Mazurek zagniatany z rodzynkami, migdałami i cukrem

 

mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy na waflu

 

mazurek królewski
Mazurek staropolski vel mazurek królewski

 

Mazurek cytrynowy łatwy
Mazurek cytrynowy

 

Mazurek czekoladowy łatwy
Mazurek czekoladowy prosty

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *