mazurek

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy dorównał smakiem mazurkowi staropolskiemu i nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. Pyszne kruche ciasto, a do tego śliwki kalifornijskie, powidła i płatki migdałowe. Polecam spróbować, zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za mazurkami z bardzo słodkimi pomadami.

Mazurek śliwkowy z powidłami
Mazurek śliwkowy

Przepis na mazurek śliwkowy – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 400 g;
  • Masło – 300 g;
  • Cukier puder – 80 g;
  • Cukier waniliowy – 30 g (przepis na domowy cukier waniliowy);
  • Żółtka jaj – 3 sztuki (rozmiar L);
  • Sól – szczypta;
  • Śliwki suszone kalifornijskie – 150 g;
  • Likier migdałowy – 150 ml;
  • Powidła śliwkowe – 300 g (u mnie strzeleckie);
  • Płatki lub słupki migdałowe – do posypania;
  • Cukier puder na lukier.

Czytaj dalej – jak zrobić mazurek śliwkowy:


2 przemyślenia nt. „Mazurek śliwkowy

    1. Faktycznie wkradł się chochlik i to dość potężny. Wpis został zaktualizowany, masa mąki to 400 g. Dziękuję za informację o niedopatrzeniu. Pozdrawiam Alicja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *