Mazurek śliwkowy – składniki:
- Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 400 g;
- Masło – 300 g;
- Cukier puder – 80 g;
- Cukier waniliowy – 30 g (przepis na domowy cukier waniliowy);
- Żółtka jaj – 3 sztuki (rozmiar L);
- Sól – szczypta;
- Śliwki suszone kalifornijskie – 150 g;
- Likier migdałowy – 150 ml;
- Powidła śliwkowe – 300 g (u mnie strzeleckie);
- Płatki lub słupki migdałowe – do posypania;
- Cukier puder na lukier.
Przepis na mazurek śliwkowy:
- Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki i zalewamy likierem migdałowym – całość mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, mąkę tortową lub uniwersalną, 80 g cukru pudru i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz 3 surowe żółtka.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą lub chowamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez godzinę.
- Po godzinie wyjmujemy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części.
- Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do formy (ciasto powinno pokrywać dno formy oraz ścianki na wysokości 2-3 cm).
- Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Na podpieczonym spodzie do mazurka rozprowadzamy powidła śliwkowe oraz namoczone w likierze śliwki.
- Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paseczki lub formujemy palcami wałki (ja toczyłam wałki). Z pasków lub wałeczków układamy na mazurku kratkę.
- Mazurek ponownie wstawiamy do piekarnika (180 stopni C) i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż kratka będzie złota.
- Ostudzony mazurek lukrujemy i posypujemy podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.
Uwagi:
- Mazurek piekłam na blaszce o wymiarach 35 cm x 23 cm.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska. Spotkanie Baby z Mazurkiem. Dodatek do Gazety Wyborczej; 6 kwietnia 2006.