mazurek

Mazurek śliwkowy

Wykonanie:

Śliwki kalifornijskie kroimy w paseczki i zalewamy likierem migdałowym – całość mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Do miski wsypujemy szczyptę soli, mąkę tortową lub uniwersalną, 80 g cukru pudru i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz 3 surowe żółtka. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą lub chowamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Po godzinie wyjmujemy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do formy (ciasto powinno pokrywać dno formy oraz ścianki na wysokości 2-3 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Na podpieczonym spodzie do mazurka rozprowadzamy powidła śliwkowe oraz namoczone w likierze śliwki. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paseczki lub formujemy palcami wałki (ja toczyłam wałki). Z pasków lub wałeczków układamy na mazurku kratkę. Mazurek ponownie wstawiamy do piekarnika (180 stopni C) i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż kratka będzie złota.

Ostudzony mazurek lukrujemy i posypujemy podprażonymi płatkami lub słupkami migdałowymi.

Uwagi:

Mazurek piekłam na blaszce o wymiarach 35 cm x 23 cm.

Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska. Spotkanie Baby z Mazurkiem. Dodatek do Gazety Wyborczej; 6 kwietnia 2006

Przepisy na mazurki:

mazurek królewski
Mazurek staropolski vel mazurek królewski

 

Mazurek czekoladowy łatwy
Mazurek czekoladowy prosty

 

Mazurek cytrynowy łatwy
Mazurek cytrynowy

 

Mazurek wg Zofii Czerny
Mazurek zagniatany z rodzynkami i migdałami

Smacznego!

Ala


2 przemyślenia nt. „Mazurek śliwkowy

    1. Faktycznie wkradł się chochlik i to dość potężny. Wpis został zaktualizowany, masa mąki to 400 g. Dziękuję za informację o niedopatrzeniu. Pozdrawiam Alicja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *