Mazurek wg Zofii Czerny

Mazurek zagniatany z bakaliami i cukrem

Przepis na mazurek zagniatany ze śmietaną, posypany bakaliami i cukrem – składniki:

  • Mąka krupczatka – 370 g;
  • Masło – 180 g;
  • Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
  • Kwaśna śmietana (18 lub 22%) – 2 pełne łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Migdały w słupkach lub płatkach – 80 g;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Cukier o grubych kryształkach;
  • Białko jaja – do posmarowania mazurka;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić mazurek zagniatany ze śmietaną, posypany bakaliami i cukrem:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut. Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę i szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Ciasto możemy schłodzić lub od razu wykleić nim blaszkę. Rozłożone na blasze ciasto smarujemy białkiem jajka, posypujemy migdałami, odcedzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz gruboziarnistym cukrem.

Mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 25-30 minut. Mazurek powinien osiągnąć piękną, złota barwę. Po upieczeniu odstawiamy go do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem gdy jest jeszcze delikatnie ciepły.

Inne:

Zapraszam po przepisy na inne pyszne mazurki: mazurek czekoladowy, mazurek staropolski i mazurek cytrynowy.

Smacznego!

Ala

Literatura:

Czerny Z.: Książka Kucharska. Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1953.

 


2 przemyślenia nt. „Mazurek zagniatany z bakaliami i cukrem

  1. Wygląda bardzo pysznie ten mazurek 🙂 A czy zamiast rodzynek możadnych dać żurawinę suszoną? Będzie pasowała do jego smaku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *