Pączki kokosowe (mini pączusie)

Pączki kokosowe – składniki:

Drożdże świeże – 50 g;

Mąka pszenna -około  0,7 kg;

Cukier – 2 łyżki;

Jajka – 3 sztuki (1 całe i 2 żółtka);

Mleko – 150 ml;

Mleko kokosowe – 250 ml;

Wiórki kokosowe – 1 szklanka;

Sól – szczypta;

Olej do smażenia;

Cukier puder do obtoczenia.

Pączki kokosowe – wykonanie:

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy sól, ciepłe mleko i około 1/2 szklanki mąki. Tak powstaje ciasto wstępne, które dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu zbijemy je łyżką, dodajemy jajko i dwa żółtka, mleko kokosowe, całość mieszamy. Następnie porcjami wsypujemy mąkę, energicznie wyrabiając ciasto. Na koniec dodajemy wiórki, mieszamy. Miskę z ciastem drożdżowym przykrywamy ściereczką i pozostawiamy aż podwoi swoją objętość (około godziny).  Po wyrośnięciu zbijamy łyżką, jeśli stwierdzamy, że jest zbyt kleiste, dosypujemy mąki w celu skorygowania konsystencji. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na placek o grubości 1-1,5 cm i wykrawamy małe krążki. Ja robię to kieliszkiem do wódki (takim o cienkich ściankach). Drugą część ciasta, z którą w danym momencie nie pracujemy należy przykryć żeby nie obeschła.

Oczywiście skrawki ciasta zagniatamy, a potem rozwałkowujemy i wycinamy kolejne krążki. Robimy tak do zużycia ciasta, albo do utraty cierpliwości 🙂

Rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złoto. Osączamy po usmażeniu na papierowym ręczniku, obtaczamy w cukrze pudrze. Jeśli mamy ochotę na intensywniej kokosowy smak, przed obtaczaniem możemy cukier puder wymieszać z wiórkami kokosowymi.

I gotowe.

Smacznego! Jeśli nie macie ochoty na nic smażonego ani pieczonego, polecam sernik na zimno.

Ala

 

 

 

 


1 thought on “Pączki kokosowe (mini pączusie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *