Mizeria – sałatka z świeżych ogórków

Mizeria – sałatka z świeżych ogórków

Mizeria – sałatka z świeżych ogórków – składniki:

  • Ogórki szklarniowe – 500 g;
  • Koperek – 2 kopiaste łyżki;
  • Kwaśna śmietana 18% – 200 g;
  • Sok z cytryny – 2 łyżki;
  • Sól, cukier, pieprz – do smaku.

Przepis na mizerię – wykonanie:

  • Młode nieprzerośnięte ogórki myjemy i odkrawamy z nich końce.
  • Ogórki cienko obieramy, a następnie szatkujemy.
  • Plasterki ogórków posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
  • Po upływie kwadransa delikatnie odciskamy je z nadmiaru wody.
  • Przygotowujemy sos – kwaśną śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem oraz koperkiem.
  • Sos śmietanowy dodajemy do odciśniętych ogórków i całość delikatnie mieszamy.
  • Próbujemy mizerię, żeby sprawdzić, czy nie trzeba dodać do niej jeszcze odrobiny soli lub cukru.
  • Dobrze przyprawioną mizerię oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy koperkiem.
  • Przed podaniem warto mizerię schłodzić przez 15-20 minut.

przepis na mizerię

Smacznego!

Ala

Mizerię podaj do młodych ziemniaczków i dań mięsnych:

Kotlety mielone

Filet z piersi kurczaka z musztardą

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i szalotką

Rozmarynowe klopsiki