Muffiny z batatami na ostro

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami

Przejedzona bożonarodzeniowymi potrawami wertowałam książkę Jamiego Oliviera „Superfood na co dzień”. W oko wpadły mi muffiny batatowe. Pozmieniałam trochę składniki w porównaniu z przepisem oryginalnym, bo niektórych nie miałam, a za innymi nie przepadam. Muffiny wyszły przepyszne, bardzo delikatne, jajeczne, serowe, z delikatnie słodkawym posmakiem batata.

Świetne na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Do muffinów wystarczy podać sałatę z ulubionymi dodatkami i winegretem – obiad lub kolacja gotowe. Smakowały mi tez bardzo następnego dnia, na zimno. Zjadłam je pod postacią drugiego śniadania. A jeśli ktoś ma zwyczaj zabierania zdrowych przekąsek do pracy, ten przepis koniecznie musi wypróbować.

Muffiny batatowe z serami i suszonymi pomidorami
Muffiny batatowe z serami i suszonymi pomidorami

Przepis na muffiny batatowe z serami i suszonymi pomidorami – składniki:

  • Bataty – 600 g;
  • Cebula szalotka – 1 średnia;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Suszone pomidory w zalewie z oliwy lub oleju – 50 g (po odsączeniu z oliwy);
  • Ser pleśniowy typu Camembert – 100 g;
  • Parmezan tarty – 40 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Nasiona do posypania – ja dałam słonecznik i babkę płesznik, ale może to być mak, sezam, pestki dyni, siemię lniane – co macie, co lubicie;
  • Sól, pieprz – do smaku (dodałam 1/2 łyżeczki soli i pieprz czarny świeżo mielony – tak 3 obroty młynkiem 🙂 ).

Jak zrobić muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami:

Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (oczka średniej wielkości). Do startych batatów dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, tarty parmezan (z podanej porcji parmezanu odsypałam 1 łyżeczkę, żeby prze pieczeniem posypać po wierzchu muffiny). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do pozostałych składników, następnie wbijamy jajka – całość mieszamy do połączenia składników.

Formę do muffinów wykładamy papilotkami, do papilotek nakładamy batatowe ciasto. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki i wkładamy po kawałeczku do ciasta. Wierzch muffinów posypujemy odrobiną parmezanu i ulubionymi nasionami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 – 35 minut (czas pieczenia dotyczy muffinów w standardowej formie z 12 gniazdami o średnicy 5 cm każde). Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.

Uwagi:

  1. Papilotki lub foremki do pieczenia trzeba dobrze natłuścić. Muffiny te najlepiej odchodzą od papilotek po całkowitym wystudzeniu, ale nie warto czekać, bo na ciepło są genialne.
  2. Z podanych powyżej ilości składników wyszło mi 16 muffinów ze standardowej formy o średnicy gniazda 5 cm.

Smacznego!

Ala

Literatura:

J. Olivier: „Superfood na co dzień”; Insignis Media; Kraków 2015.

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *