Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Czym najczęściej obdarowujemy mamy w dniu ich święta? Wydaje mi się, że na prowadzenie wysuwają się kwiaty. Maj wyjątkowo temu sprzyja. Pamiętam, że jako dziecko zawsze wręczałam mamie bukiecik. I zawsze starałam się wydać na kwiaty z okazji Dnia Matki całe zaoszczędzone pieniądze, inaczej się nie liczyło. Jednym z bardziej przeze mnie zapamiętanych bukietów, był taki złożony z malutkich różyczek w kolorze czerwonym i żółtym. Z każdego koloru musiało być tyle samo sztuk. Trzymając się tradycji wydania na bukiet całego odłożonego kieszonkowego, nie doszacowałam rozmiarów wiązanki. Pamiętam, że musiałam ją nieść oburącz, bo w jednej dłoni mi się nie mieściły. A jaka duma mnie rozpierała! Że oto ja kupiłam mojej mamie tyyyyle kwiatów. Szłam do domu z tymi różami napuszona jak paw 🙂 Takie oto muffiny z pistacjami mogłyby być załącznikiem do bukietu kwiatów:
Muffiny z pistacjami 1

 

Muffiny z pistacjami 2

Muffiny z pistacjami 3

I po muffinach

Przepis na muffiny z pistacjami i skórką cytrynową – składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 330 g;
  • Cukier – 170 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Mleko – 200 ml;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Pistacje – garść obranych ze skorupek i łupinek orzeszków;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić muffiny z pistacjami i skórką cytrynową:

Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce rozbijamy rózgą kuchenną jajka, dodajemy do nich mleko i roztopione masło. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do ciasta, równomiernie ją rozprowadzamy. Cytrynę myjemy, a następnie parzymy i ocieramy z niej skórkę. Obrane ze skorupek i łupinek pistacje grubo siekamy lub rozdrabniamy w moździerzu. Dodajemy do ciasta skórkę oraz orzechy, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, napełniamy foremki ciastem i pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru (około 30 minut).

Pudrujemy lub w inny, ulubiony sposób wykańczamy babeczki.

Smacznego!

Ala