Mus jabłkowy – przepis podstawowy

Mus jabłkowy

Moja rodzina z zapałem zjada domowe dżemy i konfitury. Opróżnione słoiczki zaczęły mi trochę przeszkadzać w kuchennej szafce. Zaczęłam więc je zapełniać musami jabłkowymi. Jedne z dodatkiem suszonej żurawiny, inne z rodzynkami, cynamonem. Córki zjadają chętnie mus jabłkowy z pieczywem i z waflami ryżowymi, a mój mąż nie zawraca sobie głowy dodatkami, wyjada go prosto ze słoiczka.

mus jabłkowy
Mus jabłkowy – przepis podstawowy

Przepis na mus jabłkowy – składniki (proporcja na 4 małe słoiczki):

  • Jabłka (użyłam odmiany boskop) – 1,5 kg;
  • Cukier biały – 1/2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Woda – 1/3 szklanki o objętości 250 ml;
  • Sok z 1/2 cytryny.

Jak zrobić domowy mus jabłkowy:

Wyciskamy sok z cytryny. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka kroję na 2-3 części i wrzucam do rondla. Żeby jabłka nie ściemniały i mus miał piękny jasny kolor skrapiam kolejne porcje jabłek sokiem z cytryny. Kiedy już wszystkie jabłka znajdują się w rondlu, wsypuję do nich cukier, dolewam wodę, mieszam i podgrzewam. Początkowo ustalam pole grzewcze na „7” w 9-stopniowej skali, a kiedy jabłka puszczą sok i całość zaczyna się gotować zmniejszam grzanie na „3”.

Mus jest gotowe, kiedy jabłka się rozpadną, a pozostałe niewielkie cząstki są miękkie. Jeżeli zależy Wam na gładkim musie, możecie dodatkowo rozgnieść kawałeczki jabłek tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.

Ilość dodanego cukru i wody zależy od odmiany jabłek. Jeśli uznacie, że mus jest za gęsty, dolejcie odrobinę wody. Słodycz musu możecie też łatwo skorygować dodając sok z cytryny, jeśli wyda się za słodki, lub dosypując cukier jeżeli jest zbyt kwaśny.

Gorący mus przekładamy do równie gorących słoiczków (Umyte i wytarte słoiczki ustawiam na blasze i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmuję słoiczki, napełniam je gorącym musem i zakręcam. Pełne słoiczki wkładam ponownie do piekarnika i trzymam je w temp. 130 stopni przez około 25 minut).

Spróbuj też:

rogaliki z cynamonem i jabłkami
Rogaliki cynamonowe z jabłkami

 

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż z jabłkami zapiekany

 




 

Placek z jabłkami na proszku
Prosty placek z jabłkami

 

Chlebek gryczany na sodzie
Słodki chlebek gryczany

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *