Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe z bananami i kremem angielskim

Naleśniki czekoladowe z bananami i kremem angielskim

Jakiś czas temu stałam się właścicielką książki z przepisami Pawła Małeckiego, z cyklu Cukiernia Lidla. I od tamtej chwili najchętniej spakowałabym mojego męża wraz z córeczkami i wysłała gdzieś na weekend. Sama w tym czasie nie wychodziłabym najchętniej z kuchni, tylko piekła, piekła, piekła. Sama nie wiedziałam, że mnie to tak relaksuje, że aż tak to lubię. Jeśli chodzi o książkę, to jest ona pełna ciekawych przepisów, w większości bardziej czasochłonnych niż przeciętne. Mam nadzieję mierzyć się z wybranymi co czas jakiś. Na pierwszy rzut przetestowałam przepis na  naleśniki czekoladowe z bananami. Przyznam się też do czegoś, do czego dietetyk nie powinien się przyznawać, a przede wszystkim czego robić nie powinien – naleśniki smażyłam o godzinie 23.00. Na usprawiedliwienie dodam, że jak się siada wraz z mężem do nocnej pracy, żeby wykorzystać czas kiedy dzieci śpią, to jakieś paliwo dla mózgu i odrobina przyjemności stają się niezbędne.

Naleśniki czekoladowe 1

Naleśniki czekoladowe

Przepis na naleśniki czekoladowe z bananami i kremem angielskim – składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko 3,2% – 500 ml;
  • Mąka tortowa – 200 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Kakao ciemne w proszku – 1 łyżka;
  • Olej rzepakowy – 4 łyżki;
  • Sól – szczypta.

Dodatkowo:

  • Olej – do smażenia
  • Banany – 4 sztuki;
  • Masło orzechowe;
  • Krem angielski – opcjonalnie.

Jak zrobić naleśniki czekoladowe z bananami i kremem angielskim – wykonanie:

Składniki na ciasto miksujemy lub mieszamy ręcznie. W przypadku ręcznego przygotowania ciasta robimy to w następującej kolejności – do miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę oraz kakao. Następnie stopniowo dolewamy mleko i olej mieszając ciasto tak, żeby nie było grudek. Na tym etapie posługuję się drewnianym koziołkiem. Gdy całe mleko już jest wlane, dodajemy jajka i całość łączymy rózgą kuchenną. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki (mi wyszło z tej proporcji 8 sztuk). Gotowe naleśniki smarujemy masłem orzechowym, na nim układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki składamy w trójkąty, przed podaniem polewamy kremem angielskim.

Naleśniki czekoladowe z bananami i kremem angielskim – uwagi:

W oryginalnym przepisie, naleśniki przełożone już masłem orzechowym oraz bananami i złożone, są podsmażane z obu stron na maśle. A przed podaniem posypywane cukrem pudrem i kakao.

Krem angielski, którego użyłam do wykończenia dania, też się fantastycznie komponuje z całością. Myślę, że danie to też smakowałoby polane roztopioną czekoladą lub sosem czekoladowym.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *