Naleśniki

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Ze smutkiem stwierdzam, że to chyba ostatni dzwonek na naleśniki z truskawkami. Skoro udało mi się kupić całkiem przyzwoite truskawki, pomyślałam, że warto powtórzyć moje ulubione majowe danie obiadowe. Za kilka miesięcy znów nadejdzie grudzień, a ja jak zwykle dojdę do wniosku, że w tym roku to ja się znowu nie zdążyłam nacieszyć truskawkami. W lipcu, owoce te jedzone zaraz po umyciu nie smakują mi już tak bardzo, ale w różnych daniach nadal cieszą podniebienie.

I jak zwykle w takich sytuacjach mamroczę zaklęcia – żeby tylko moja córka wyrosła ze skazy białkowej i mogła kiedyś spróbować tego pysznego, prostego dania. Dania, które może być późnym śniadaniem, obiadem, deserem do kawy, czy wczesną kolacją.

naleśniki z truskawkami 1

Przepis na naleśniki z truskawkami i twarogiem – składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko – 1,5 szklanki;
  • Woda – 1,5 szklanki (użyłam delikatnie gazowanej);
  • Mąka – 2 szklanki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;

Twaróg ze śmietaną:

  • Twaróg – 250 g;
  • Śmietana kwaśna – 180 g;
  • Cukier – do smaku;

Dodatkowo:

  • Truskawki;
  • Olej do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić naleśniki z truskawkami i twarogiem:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy wodę i mleko mieszając całość rózgową trzepaczką. Na koniec dodajemy jajka, mieszamy. Ciasto powinno mieć gładką, śmietankową konsystencję. Jeśli trzeba skorygować jego gęstość, dodajemy wodę (gdy wydaje nam się za gęste ) lub mąkę (jeśli uważamy, że jest za rzadkie). Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby sobie „odpoczęło”. Po tym czasie wyjmuję ciasto i pozwalam mu się ogrzać przez jakieś 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Olej można zastąpić masłem. Naleśniki smażymy cienkie, albo grube – jak lubicie. Ja do twarogu i owoców uwielbiam grubsze naleśniki, cienkie najbardziej smakują mi z wytrawnym nadzieniem, albo słodkim, ale o kremowej konsystencji.

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego kwaśną śmietanę i cukier, całość łączymy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Możemy je wymieszać z twarogiem, lub posypać nimi nałożony na naleśniki twaróg.

Smacznego!

Ala