Naleśniki z kakao – jak je przygotować?
Pyszne i popularne. Jemy na śniadanie, ale także jako obiad czy deser. Mowa oczywiście o naleśnikach. To smaczne danie można przygotować z mnóstwem różnych dodatków. Jak jednak sprawić, by wyszły idealne z dodatkiem kakao?
Niezbędne składniki
Do przygotowania naleśników niezbędne będą: mleko, jajka, mąka, cukier, olej, proszek do pieczenia i oczywiście kakao. Wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Bardzo ważne jest, aby w cieście nie pojawiły się żadne grudki.
Nadzienie naleśnikowe
Tak naprawdę, dodatków do naleśników może być mnóstwo. Do tych kakaowych idealne będzie tradycyjne nadzienie z sera i cukru. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy przemieszać twarożek z cukrem i rozsmarować masę na gotowych naleśnikach. Jeśli nie przepadamy za serem, jako farsz sprawdzą się także konfitury i owoce.
Warto wiedzieć
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ciasto naleśnikowe powinno mieć czas na to by wyrosnąć. Zgodnie ze wskazówkami ze strony wkuchnizwedlem.wedel.pl musimy odstawić je do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, masa będzie odpowiednio gęsta a składniki dobrze się zwiążą. Sposób w jaki smażymy naleśniki również ma znaczenie. Najlepsze do tego celu będą patelnie z nieco grubszym dnem (nie zaś popularne cienkie patelnie „naleśnikowe”). Wykorzystując odpowiednie naczynie mamy pewność, że naleśniki nie będą przywierać ani się przypalać.
Wszystko ma znaczenie
Podczas przygotowywania posiłku, nawet tak prostego jak naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Znaczenie ma nawet to jakiej mąki używamy. W zależności od jej typu, do ciasta będziemy musieli dodać mniej (typ 450), lub więcej (typ 650) mokrych składników. To na jakim tłuszczu smażymy również ma znaczenie. Za każdym razem gdy wylewamy ciasto na patelnie powinniśmy posmarować ją masłem lub olejem. Pamiętajmy także, że naczynie musi być gorące, tylko wtedy ciasto będzie ładnie odchodzić od patelni i usmaży się równomiernie.
Naleśniki to doskonały pomysł na posiłek, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób i zawsze mamy pewność, że będą smakować całej rodzinie.