Naleśniki z mięsem mielonym, fasolką i cukinią

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Nasza rodzina jest naleśnikożerna. Często przygotowuję większą ilość ciasta naleśnikowego, bo z kilku nadprogramowych naleśników pozostałych od obiadu, łatwo w dniu następnym wyczarować pyszne danie. Tym razem zostało mi 5 dużych naleśników, chciałam też uniknąć podawania ich na słodko. Przygotowałam więc naleśniki z mięsem mielonym i cukinią. Spodziewałam się gwałtownego protestu córek, a tu miłe zaskoczenie – jadły, aż im się uszy trzęsły.

Naleśniki z mięsem mielonym, fasolką i cukinią
Naleśniki z mięsem mielonym i cukinią

Przepis na naleśniki z mięsem mielonym i cukinią – składniki:

  • Naleśniki (ok. 23 cm średnicy) – 5 sztuk;
  • Mięso mielone – 500 g (użyłam przygotowanego przez siebie mięsa mielonego z karkówki i piersi indyka, ale może być to dowolne, ulubione przez Was mięso);
  • Cukinie – 2 małe;
  • Fasolka czerwona z puszki – 150 g (masa po odsączeniu);
  • Cebula czerwona – 1 duża;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Przecier pomidorowy – 2 łyżki;
  • Oliwa/olej;
  • Sól, pieprz;
  • Masło – 2 łyżki.

Jak zrobić naleśniki nadziewane mięsem mielonym i cukinią:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy aż staną się szkliste. Po podsmażeniu przekładamy do miseczki. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Do usmażonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, czerwoną fasolkę, przecier pomidorowy. Wszystko razem chwilę przesmażamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż. Z cukinii usuwamy pestki, a następnie obierakiem do warzyw strugamy długie wstążki. Wstążki cukiniowe przez chwilę podsmażamy.

Na każdym naleśniku rozkładamy cukinię, a na niej mięso mielone. Naleśniki zwijamy w rulony, każdy z nich kroimy na pół. Rulony naleśnikowe układamy w naczyniu żaroodpornym, na ich wierzchu układamy wiórki masła. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Podajemy z sałatą lub surówką.

Uwagi:

Do tego dania polecam przygotowanie naleśników z ciasta podstawowego lub pszenno-ziemniaczanego.

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *