Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki:

  • Owoce – 700 g (najlepiej jeśli będą to owoce twarde, takie które nie rozpadną się podczas pieczenia – jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar). Ja użyłam śliwek i jabłek;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Masło – 150 g + odrobina do wysmarowania naczynia;
  • Cukier – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – ok. 170 g;
  • Mielone migdały – 3 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Jogurt naturalny typu greckiego – opcjonalnie.

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką:

  • Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Kawałki owoców posypujemy cukrem z wanilią i cynamonem, wykładamy na naczynie.
  • Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy szczyptę soli, mąkę i cukier, wkładamy masło. Zagniatamy szybko kruszonkę. Na koniec wsypujemy mielone migdały, które możemy wgnieść do kruszonki, albo z nią wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, posypujemy owoce kruszonką i zapiekamy około 30 minut.
  • Owoce zapiekane pod kruszonką podajemy na ciepło. Bardzo go lubię z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Ala