Składniki:
- Owoce – 700 g (najlepiej jeśli będą to owoce twarde, takie które nie rozpadną się podczas pieczenia – jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar). Ja użyłam śliwek i jabłek;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Masło – 150 g + odrobina do wysmarowania naczynia;
- Cukier – 6 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – ok. 170 g;
- Mielone migdały – 3 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Jogurt naturalny typu greckiego – opcjonalnie.
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką:
- Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Kawałki owoców posypujemy cukrem z wanilią i cynamonem, wykładamy na naczynie.
- Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy szczyptę soli, mąkę i cukier, wkładamy masło. Zagniatamy szybko kruszonkę. Na koniec wsypujemy mielone migdały, które możemy wgnieść do kruszonki, albo z nią wymieszać.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, posypujemy owoce kruszonką i zapiekamy około 30 minut.
- Owoce zapiekane pod kruszonką podajemy na ciepło. Bardzo go lubię z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Ala