dyniowa owsianka

Owsianka dyniowa z jabłkami

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię. Obsmażamy ją, a następnie podlewamy niewielką ilością wody lub soku owocowego (może być jabłkowy lub pomarańczowy) i dusimy aż zmięknie. Do dyni dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wsypujemy cynamon i dodajemy dwie łyżki miodu – dusimy aż jabłka zmiękną. 1/3 jabłek z dynią odkładamy, pozostałą część miksujemy.

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i podprażamy na sucho. Następnie dodajemy szczyptę soli, mleko i gotujemy aż płatki zmiękną. Do gotowych płatków owsianych dodajemy mus jabłkowo-dyniowy, jeśli jest taka konieczność całość doprawiamy do smaku cynamonem i miodem. Owsiankę nakładamy do miseczek, na wierzchu układamy kosteczki jabłek oraz dyni. Wierzch możemy udekorować dodatkowo podprażonymi pestkami dyniowymi.

Smacznego!

Ala

Smaczne śniadania:

Pudding chia na mleku kokosowym
Pudding chia z karmelizowanymi bananami

 

Chałka - pieczywo śniadaniowe
Chałka zdobna

 

Smarowidło czekoladowo-śliwkowe
Cynamonowa czekośliwka

 

wiśnie zapiekane z owocami
Zapiekane ciasto naleśnikowe z owocami

 

Kluseczki z owocami sezonowymi
Kluseczki jagodowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *