Pączki z czekoladą

Pączki czekoladowe z konfiturą morelową

Pączki czekoladowe z konfiturą morelową – składniki:

Drożdże świeże – 45 g;

Mleko – 250 ml;

Mąka pszenna – 500 g;

Jajka – 2 sztuki;

Masło – 150 g;

Kakao – 50 g;

Cukier – 100 g;

Sól – szczypta;

Konfitura morelowa – 220 g;

Spirytus lub wódka – 1 łyżeczka (można pominąć);

Olej lub inny tłuszcz do smażenia;

Cukier puder do posypania.

Pączki czekoladowe z konfiturą morelową – wykonanie:

Mleko podgrzewamy na tyle, żeby było letnie, rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sól. Do suchych składników wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko z drożdżami oraz stopione masło i spirytus. Całość wyrabiamy (powinno odchodzić od dłoni, jeśli tak nie jest dosypujemy mąkę), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie mu to około godziny.

Po upływie tego czasu, ciasto zagniatamy. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z nich w dłoni krążki, na środku których nakładamy łyżeczkę konfitur i zalepiamy brzegi ciasta nad nadzieniem (sposób zalepiania można podejrzeć tu). Tak przygotowany pączek kulamy jeszcze chwilę w dłoniach żeby poprawić ich kształt, a następnie odkładamy zlepieniem w dół na posypaną mąką stolnicę (pączki oczekujące na usmażenie dobrze jest przykryć ściereczką żeby nie obsychały). Czynności powtarzamy aż do wykorzystania ciasta.

Rozgrzewamy tłuszcz i zabieramy się do smażenia pączków. Smażymy je najpierw zalepieniem w górę, potem odwracamy. Przy smażeniu pamiętajmy, że w gorącym tłuszczu pączki rosną, więc wkładamy ich tyle do rondla, żeby na wyrośnięcie miały miejsce. Po drugie trzeba być uważnym, bo przy  ciemnym cieście nie widać, czy pączki się rumienią. Starajmy się więc nie przedobrzyć i ich nie spalmy.

Po smażeniu wykładamy pączki na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy są jeszcze ciepłe obtaczamy je w cukrze pudrze. No i nie muszę chyba pisać, że na świeżo są najlepsze!

Z podanych proporcji wyszło mi 25 pączków.

Smacznego!

Ala

Wróć na początek wpisu.


Jedno przemyślenie nt. „Pączki czekoladowe z konfiturą morelową

  1. No teraz to już w ogóle nie mam pojęcia które usmażyć. Te z jabłkami, z kokosem czy te czekoladowe. Przecież nie zrobię wszystkich bo mnie z domu pogonią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *