Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie czyli pączki zaparzane bez drożdży

 Pączki hiszpańskie – składniki (wyszło mi 20 sztuk wyciskanych na okręgi o średnicy 6 cm):

Woda – 250 ml;

Masło – 100 g;

Sól – 1/4 łyżeczki;

Mąka pszenna – 220 g;

Jajka – 4 sztuki;

Olej do smażenia;

Cukier puder na lukier.

 

Pączki hiszpańskie – wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sól i masło, całość podgrzewamy aż do zagotowania (masło musi się rozpuścić). Mąkę przesiewamy i wsypujemy do naszego wrzątku z masłem. Cały czas podgrzewając wyrabiamy energicznie łyżką ciasto, które powinno zacząć odstawać od ścian rondla.  Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Gdy trochę przestygnie wrabiamy kolejne jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym odrysowujemy okręgi o średnicy około 6 cm. Pamiętajmy, żeby pomiędzy okręgami były co najmniej 2 cm odległości. Dla późniejszego łatwiejszego odklejania papieru od gniazdek, można odrysowane kółka posmarować olejem. Na wyrysowane okręgi wyciskamy ciasto:

ciasto

Kolejnym etapem jest powycinanie wraz z marginesem papieru pojedynczych gniazdek. Rozgrzewamy olej. Na gorący olej wkładamy nasze pączki hiszpańskie pamiętając, żeby zrobić to pergaminem do góry:

smażenie

Po jakichś 2 minutach smażenia zdejmujemy pergamin (wykorzystałam do tego pęsetę). Pączki smażymy z obu stron na bursztynowy kolor. Po usmażeniu osączamy je na ręczniku papierowym:

pączki

Po wystygnięciu lukrujemy.

Smacznego!

Ala

 


8 przemyśleń nt. „Pączki hiszpańskie czyli pączki zaparzane bez drożdży

  1. Tydzień temu tak jak mówiłam zrobiłam ten sernik z użyciem sera sernikowego. Wszystkim posmakował 😉 Był bardzo lekki prawie jak ptasie mleczko, a ja wolę trochę twarszy i zbity, więc chciałam się zapytać jaki był ten twój z sera białego? Bo na zdjęciu wygląda właśnie tak jak lubię.

    1. Z tymi sernikami to jest tak, że im bardziej kremowy w konsystencji twaróg, tym delikatniejsza struktura sernika. Ponieważ ja mieliłam twaróg w domu, ale dla zrównoważenia wymieszałam go z mascarpone konsystencja sernika była gdzieś pomiędzy takim tradycyjnym a delikatnie piankowym. Pozdrawiam

      1. Przepraszam, że tyle razy zawracałam głowe. I bardzo dziękuje za tak szybkie odpowiedzi. Już coraz bliżej do sezonowych owoców , więc jak tylko będę miała polskie truskaweczki to spróbuje tego sernika w oryginalnej wersji. Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych 🙂

    1. Oczywiście, że możesz dać twaróg sernikowy. Jeśli chcesz też pominąć mascarpone, twarogu sernikowego powinien być 1 kg, lub można połączyć 750 g twarogu sernikowego z 250 g mascarpone. Pozdrawiam i smacznego.

      1. Tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić czy to dobry pomysł 😉 Właśnie w domu mam napoczęte opakowanie sera, więc chyba zrobię to ciasto z robionym ciastem kruchym. A jaszcze takie pytanie, bo na zdjęciu super wygląda twój sernik, robiłaś go z ciastekami czy ze spodem na tarte?

        1. Sernik robiłam na kruchym spodzie (przepis), ale polecam też wyłożenie tortownicy okrągłymi biszkopcikami, takimi jak dla dzieci. Super wygląda po przekrojeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *