Pączki z twarogu

Pączki twarogowe bez drożdży

Wykonanie:

Twaróg mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę (odradzam użycia homogenizowanego twarogu z wiaderka). W misce (ja jak zwykle użyłam makutry) ucieramy twaróg z cukrem, jajkami i śmietaną. Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy dokładnie ciasto łyżką (ciasto będzie klejące).

Na patelni rozgrzewamy olej, około 70 ml oleju wlewamy do miseczki – olej ten posłuży nam do natłuszczania rąk przy formowaniu pączków. Kiedy olej na patelni jest dobrze rozgrzany, nabieramy w natłuszczone dłonie porcję ciasta i formujemy z niego kulkę o średnicy 3-3,5 cm. Kulkę wkładamy do rozgrzanego oleju, sprawnie formujemy następne pączki i dokładamy do smażenia. Pamiętajmy, żeby pączki smażyć na średniej mocy palniku, w przeciwnym razie szybko się one zrumienią, a w środku pozostanie surowe ciasto. Pączki w czasie smażenia powiększają swoją objętość, dlatego nie należy smażyć za wielu sztuk na raz. Usmażoną partię wyjmujemy na ręcznik papierowy, a na patelnię wkładamy kolejne pączki.

Ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu:

Wołkanowska-Kołodziej E.; Wołkanowska G.: Wilno. Rodzinna historia smaków. Agora SA;

Przepis na pączki:

Pączki z powidłami strzeleckimi
Pączki ziemniaczane z powidłami

 

Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie

 

Pączki z różą
Pączki z różą na karnawał a w szczególności na słodki czwartek.

 

Pączki z czekoladą
Pączki czekoladowe

 

Pączusie zjabłkami
Małe pączki z jabłkiem

 


2 thoughts on “Pączki twarogowe bez drożdży”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *