Pączusie zjabłkami

Pączki z jabłkiem, czyli kawałki jabłka w cieście ptysiowym

Pączki z jabłkiem

Usmażyłam dziś na deser pączki z jabłkiem. Są to małe kosteczki jabłka zanurzone w cieście ptysiowym, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Deser okazał się pyszny. Córki zajadały się słodkimi kuleczkami o chrupiącej skorupce i delikatnym wnętrzu. Plusem jest to, że ich wykonanie nie jest specjalnie czasochłonne.

Pączki z jabłkiem
Pączki z jabłkiem

Przepis na pączki z jabłkiem – składniki:

  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka pszenna tortowa – 220 g;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Jajka (rozmiar M) – 4 sztuki;
  • Jabłko – 1 duże;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić pączki z jabłkiem:

Wodę wlewamy do garnka, dokładamy do niej masło i sól, całość zagotowujemy. Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę z proszkiem i ciągle podgrzewając energicznie mieszamy, do momentu aż w cieście nie będzie grudek i będzie ono odchodziło od ścianek garnka. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Po tym czasie wbijamy do ciasta kolejne jajka wyrabiając całość łyżką lub mikserem.

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Kawałki jabłka mieszamy z ciastem. Dłonie smarujemy olejem i formujemy małe kuleczki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego). Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.


2 przemyślenia nt. „Pączki z jabłkiem, czyli kawałki jabłka w cieście ptysiowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *